Bebelusul tau plange imediat ce il asezi pe burtica si esti tentata sa renunti la aceasta initiativa? Nu o face! Statul pe burtica asigura o dezvoltare motorie corespunzatoare a celui mic, si te invatam noi cum sa faci sa ii placa timpul petrecut astfel!
Recomandarea ca bebelusii sa fie culcati numai pe spate a fost facuta cu mai bine de 10 ani in urma, si de cand parintii o aplica, incidenta sindromului mortii subite a nou-nascutului a scazut cu peste 50%. Vestea proasta este ca parintii au tendinta de a-si lasa bebelusii sa petreaca prea mult timp doar pe spate, iar bebelusii nu au, in aceasta pozitie, sansa de a-si exersa muschii jumatatii superioare a corpului. Iata tot ce trebuie sa stii despre importanta timpului petrecut pe burtica si cum il poti face pe bebe sa iubeasca aceasta pozitie.
Care sunt beneficiile statului pe burta la bebelusi?
Principalul avantaj al statului pe burtica la bebelusi este acela ca va contribui intr-un mod esential la intarirea muschilor gatului si ai spatelui. Muschii puternici ii permit bebelusului, intr-o prima faza, sa isi intoarca capul de la stanga la dreapta, inlaturand astfel definitiv riscul de moarte subita. De asemenea, aceiasi muschi ii permit bebelusului sa se ridice in patru labe, sa mearga de-a busilea, sa se ridice in fundulet. Nu in ultimul rand, atunci cand sta pe burtica, bebelusul are ocazia sa vada lumea altfel. Asta este foarte important pentru dezvoltarea neuro-cognitiva a lui bebe. La bebelusii mai mici de 3 luni, pozitia pe burtica, neaparat sub supraveghere insa, contribuie destul de mult la reducerea disconfortului cauzat de colici.
Cand incepem sa asezam bebelusul pe burta?
Bebelusul poate fi asezat pe burtica imediat dupa nastere, spun unii specialisti, atata timp cat este supravegheat cu atentie. Alti medici pediatri recomanda ca aceasta pozitie sa fie amanata pana cand bebelusului i s-a cicatrizat bontul ombilical. In orice caz, bebelusul trebuie supravegheat constant cat sta in aceasta pozitie, pana la varsta la care invata sa se rostogoleasca singur de pe spate pe burtica si invers!
CITEȘTE ȘI: De ce să nu culcăm bebelușul pe burtică
Cat de des si pentru cat timp trebuie asezat bebelusul pe burtica?
Medicii recomanda ca bebelusul sa fie pus pe burtica timp de 5-10 minute de macar 2 ori pe zi. Alti medici spun ca nu exista limita de timp, atata vreme cat bebelusul se simte bine. Medicii cad de acord asupra unui aspect: daca bebelusul tau plange cand este asezat in aceasta pozitie, el nu trebuie fortat. Ia-l in brate si linisteste-l. Exista trucuri care incet, incet il pot face pe bebe sa agreeze timpul petrecut in aceasta pozitie. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni
Cum il faci pe bebe sa accepte statul pe burtica?
In primul rand trebuie sa stii ca nu e obligatoriu ca bebelusul sa fie asezat pe burtica pe pat. In schimb, il poti aseza pe burtica pe pieptul tau si garantam succesul! Cumpara o paturica colorata, cu desene vesele, aseaza-l pe bebelus pe jos pe ea si aseaza-te si tu pe burta in fata lui. Zambeste-i, stramba-te, fa zgomote ciudate, arata-i cate o jucarie si cu siguranta se va distra.
Incurajeaza-l sa isi ridice cat mai sus capul vorbindu-i sau cantandu-i. Aseaza-i la indemana o jucarie interesanta pe care sa isi doreasca sa o prinda. Daca bebelusul devine agitat, distrage-i atentia. Intoarce-l pe spate, gadila-l pe burtica, intoarce-l la loc pe burta si gadila-l pe spate, razi si chicoteste impreuna cu el
Pentru o pozitie mai confortabila, il poti aseza pe bebe cu pieptul sprijinit pe un prosopel rulat. Astfel, va fi sprijinit intr-o pozitie din care ii va fi mai usor sa priveasca in jur. Pe masura ce bebelusul devine mai puternic, vei putea renunta la acest truc.
Un alt sfat util este sa iti alegi cu grija momentul in care asezi bebelusul pe burtica. Daca e flamand sau obosit, cu siguranta nu va aprecia initiativa ta. Daca abia a mancat, pozitia poate fi inconfortabila si poate favoriza regurgitarea.
CITEȘTE ȘI: Când încep bebelușii să meargă de-a bușilea?
Bebelusului tau ii place sa stea pe burtica? Cum va jucati in timpul asta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.