Iata ca ai trecut de jumatatea celei de-a doua luni impreuna cu micutul tau. Daca schimbarea scutecului si alaptarea deja nu mai prezinta secrete, apar alte provocari cu care va trebui sa te confrunti.
Mami: Conform specialistilor, este perioada de varf in care se poate manifesta depresia post-partum. Cu alte cuvinte, daca suferi de asa ceva, in aceasta perioada iti va fi probabil cel mai greu. Insistam ca si pana acum sa apelezi la ajutorul prietenelor sau al rudelor pentru treburile casnice, daca simti ca nu le mai faci fata si ele sunt cele care iti accentueaza starea de tristete.
Daca nu te ajuta sa iti deschizi sufletul in fata celei mai bune prietene, iar ea nu stie cum sa te ajute, nu ezita sa cauti un psihoterapeut specializat care sa iti evalueze starea, sa te ajute cu psihoterapie sau sa iti recomande sa consulti un medic psihiatru pentru un tratament medicamentos. Depresia este o boala si nu trebuie sa treci singura prin asa ceva.
Alimentatia ta trebuie sa fie una sanatoasa. Stim ca exista multe opinii legate de ceea ce ar trebui sa excluda mama din alimentatie pentru a evita declansarea colicilor, dar de cele mai multe ori acesta este un simplu mit. In cazuri rare, unii bebelusi au intr-adevar crampe daca mama consuma un anumit aliment: in cazul unora poate fi fasolea, recunoscuta ca baloneaza, dar la altii poate fi vorba de o inofensiva portie de salata verde.
De cele mai multe ori insa, alimentatia mamei nu are nimic de-a face cu colicile, iar mentinerea unei diete cu supe de legume si piept de pui la cuptor nu face decat sa accentueze starea de nemultumire a mamei. Iti recomandam, deci, sa mananci echilibrat, incluzand in dieta toate tipurile de alimente, inclusiv fructe si legume crude. Evita, desigur, excesul de alcool sau cofeina, tutunul, sucurile pline de chimicale. In primul rand nu iti fac bine nici tie!
Bebelusul la 7 saptamani
Spre sfarsitul saptamanii acesteia va debuta probabil un nou puseu de crestere, asadar e de asteptat ca bebelusul sa redevina agitat si nervos. Insa deocamdata va puteti bucura impreuna de zambetele stirbe si gangureala.
Baia se poate transforma intr-un ritual mai complicat si, de asemenea, mai amuzant. In sfarsit bebe e destul de mare, iar tu destul de indemanatica, incat sa poti face baie cu el in cada adultilor, daca doresti. Un alt exercitiu minunat la care il poti „supune” este inotul.
Chiar daca nu ai posibilitatea de a-l inscrie la un curs special de inot pentru bebelusi, iti ramane oricand optiunea inotului in propria cada de baie, cu ajutorul unui colacel special pentru micutii foarte mici. El este alcatuit din doua camere de aer, pentru un plus de siguranta, si se prinde in jurul gatului bebelusului, care va beneficia de libertatea totala de miscare a mainilor si picioarelor. Majoritatea bebelusilor sunt cel putin incantati de aceasta joaca, avand totodata ocazia de a-si antrena muschii si de a stimula dezvoltarea motrica.
Vitamina D si calciul se afla adesea pe lista recomandarilor medicilor pediatri incepand inca de la varsta de o luna. Exista multi parinti care ezita sa le administreze bebelusilor, temandu-se de supradozarea lor sau de eventuale semne de intoxicatie. Totusi, vitamina D este esentiala in prevenirea rahitismului si se administreaza pana la varsta de 4 ani, in functie de recomandarile pediatrului.
Avand in vedere ca in sezonul rece expunerea la soare a copilului este practic zero, iar in sezonul cald parintilor li se recomanda sa isi fereasca bebelusii de radiatiile ultraviolete, devine lesne de inteles de ce exista un program national de prevenire si combatere a rahitismului, din care face parte administrarea vitaminei D.
In functie de felul in care evolueaza fontanela si de alte semne care tin de dezvoltarea fizica, medicul poate recomanda periodic cate o cura de calciu. Este adevarat ca, cel putin teoretic, suplimentele ar trebui administrate doar in conditiile unor analize prealabile, dar durata scurta de administrare si rezultatele studiilor efectuate in aceasta privinta demonstreaza ca este mai bine sa asculti recomandarile stiintifice decat parerile neavizate ale vecinelor.
Dermatita atopica este una dintre problemele cu care se confrunta din ce in ce mai multi parinti. Ea se manifesta prin aparitia unor zone de piele rosie, uscata, pruriginoasa, iritata, care deranjeaza atat prin mancarimile pe care le declanseaza cat si din punct de vedere estetic. Desi miscarile sale nu sunt foarte precise, bebelusul are tendinta de a se scarpina, uneori pana la sange, creandu-se astfel porti de intrare pentru microorganisme si crescand riscul de suprainfectie.
Studiile efectuate de catre specialisti demonstreaza etiologia predominant alergica a acestei afectiuni, iar primul pas in inlaturarea cauzei este recomandarea de a exclude complet lactatele de vaca din alimentatia mamei care alapteaza. De cele mai multe ori, in cazul copiilor alaptati, aceasta masura este suficienta pentru ca, dupa aproximativ 7-10-14 zile sa se remarce o ameliorare evidenta a simptomelor.
In cazul copiilor alimentati cu lapte praf, medicul va recomanda o formula hipolergenica sau chiar una de lapte praf complet hidrolizat. Local, se recomanda stergerea frecventa a zonelor afectate cu tampoane cu apa fiarta si racita si aplicarea pe pielea inca umeda a unui produs dermatocosmetic intens hidratant. Hidratarea intensiva a pielii este de multe ori de mare ajutor in vindecarea leziunilor si reducerea mancarimilor.
Activitati cu bebelusul la 7 saptamani:
Pentru intarirea muschilor spatelui, bratelor si feselor, medici recomanda ca bebelusii sa fie asezati pe burtica. Unii dintre ei sunt entuziasmati de noua pozitie si de ocazia de a privi lumea si din alt unghi, in timp ce altii sunt destul de reticenti. In cazul acestora din urma, aseaza-te si tu pe burta langa ei pe pat pentru a-i tine de vorba, plaseaza jucaria preferata in fata lor pentru a-i stimula sa isi ridice capul sa o priveasca. Iar daca micutului ii place la nebunie sa stea astfel, din motive de siguranta este obligatoriu sa fie permanent supravegheat.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.