In aceasta saptamana, bebelusul petrece mult timp zambind si bolborosind pe limba sa, catre oricine care ii acorda atentie. Sunetele pe care le repeta devin usor de recunoscut ca inceput al limbajului articulat: ba, ma, da, ga, na, ta sunt printre primele silabe pe care le va pronunta. In curand bebelusul va invata ca mama se agita intr-un mod amuzant atunci cand aude Ma, iar tata e foarte bucuros la auzul sunetelor Ta, asa ca le va repeta din ce in ce mai des, asteptand reactii si interactiune.
In afara de comunicare, bebelusul tau mai este preocupat de castigarea de noi teritorii in domeniul mobilitatii.
Pana la varsta de 7 luni si jumatate, aproape toti bebelusii devin maestri in rostogolitul de pe spate pe burtica si invers. Daca bebelusul tau mai are de lucru la acest capitol, ofera-i ocazia sa exerseze cat mai mult asezandu-l si distrandu-l pe burtica. Alti micuti merg deja de-a busilea, sau sunt aproape de a atinge acest obiectiv.
In ceea ce priveste alimentatia, probabil ca te intrebi cum ar putea micutul sa mestece mancarea inainte de a avea o dentitie cat de cat dezvoltata. Ei bine, pune un deget curat in gurita lui, sa simti puterea gingiilor, si vei avea raspunsul la intrebare.
Primii molari apar abia dupa varsta de 12 luni, in mod evident nu vei astepta pana atunci cu diversificarea! Daca ii oferi micutului doar alimente sub forma de pasta, nu vei stimula in nici un fel dezvoltarea maxilarelor si a musculaturii.
In plus, daca persisti prea mult in a oferi piureuri, exista riscul ca bebelusul sa capete o veritabila aversiune fata de alimente, si in loc sa ai un copil care are o relatie sanatoasa cu mancarea, vei ajunge sa il hranesti tu cu lingurita pana la 3-4 ani, sau mai mult. La 12 luni, bebelusul ar trebui sa poata participa la o masa sanatoasa alaturi de intreaga familie.
Multi parinti se declara nelamuriti cu privire la nevoile de fier ale bebelusului cu varsta de aproximativ 6 luni. Studiile demonstreaza fara urma de indoiala ca rezervele de la nastere sunt aproape epuizate, iar laptele pe care il primeste micutul ramane principala sa sursa de fier.
Pe masura ce dieta bebelusului se imbogateste in alimente cu un continut ridicat din acest mineral, situatia se va redresa. Avantajul acestei metode este ca acest fier din alimente se absorbe mai usor si mai rapid decat suplimentele medicamentoase, si nici nu provoaca tulburari gastrointestinale.
Opteaza pentru alimente cum sunt carnea rosie, pestele, legumele cu frunze verzi si fasolea. Evita cerealele de orez fortificate cu fier, care nu ofera nimic in plus din punct de vedere nutritiv, si alege mai degraba cereale integrale de tipul ovazului. Asociaza alte alimente, bogate in vitamina C, caci ele accelereaza absorbtia fierului.
Totul pana aici evolueaza minunat. In ceea ce priveste somnul insa, tine cont ca se apropie un alt puseu. Chiar daca in aceasta perioada bebelusul doarme bine, pentru intervale ceva mai lungi de timp, situatia nu va mai dura foarte mult.
Un sfat frecvent primit de mamici este sa isi indoape, la propriu, copilul cu alimente siolide la masa de seara, in speranta ca astfel il va face sa doarma mai mult. Dar acesta este un sfat prost din toate punctele de vedere. In plus, gandeste-te cat efort depune sistemul sau digestiv sa se adapteze la alimentele nou introduse, nu e cazul sa il fortezi, mai ales inainte de culcare.
Rezultatul mai probabil este o indigestie de toata frumusetea si un somn si mai agitat. Trezirile frecvente pe timp de noapte sunt firesti, iar mancatul seara nu le va rari. Alaptarea la cerere pana cand micutul adoarme la loc este o metoda mult mai potrivita.
Somnurile de peste zi s-ar putea sa inceapa sa ridice probleme. Bebelusul adoarme mai greu. Fiind atat de mobil, va fi dificil sa stea intr-un loc suficient de mult incat sa adoarma usor. Succesiunea de evenimente pe care pare sa o prefere marea majoritate a bebelusilor este somn, mancare, joca, laptare si somn. Alaptarea il relaxeaza pe micut si ii induce o stare potrivita pentru somn.
Unii bebelusi insa par sa nu aiba nici o problema sa adoarma oriunde, oricand le este somn. Ei apar in poze amuzante, dormind in pozitii ciudate in cele mai neobisnuite locuri.
La 25 de saptamani joaca inca reprezinta o etapa fundamentala in dezvoltarea copilului. Oricate jucarii ar avea, partenerul de joaca preferat ramai tu, adultul care te ocupi de el. Uneori poate fi frustrant sa nu poti lipsi nici macar 5 minute, pentru a face un dus sau a te ocupa de prepararea cinei, dar trebuie sa intelegi ca e firesc ca bebelusul sa iti caute compania si sa doreasca sa interactioneze permanent cu tine.
Va trebui sa iti indeplineste celelalte sarcini casnice fie in timp ce porti bebelusul, fie dandu-i o ocupatie interesanta si vorbindu-i permanent cat timp sta cu tine in camera.
Pe masura ce mobilitatea copilului trebuie, si tu ai nevoie sa te readaptezi. Ofera-i spatiul de care are nevoie, dar asigura-te ca acesta este perfect sigur. Unii parinti apeleaza la tarcuri de joaca de dimensiuni mari, sau la porti care blocheaza accesul micutului la zonele care pot fi periculoase.
Ai mare grija la mobilierul mic, de care bebelusul se poate apuca in incercarea de a se ridica in picioare si care s-ar putea rasturna peste el. Ai grija la fete de masa, pe care copilul si le poate trage in cap cu ceea ce se afla pe ele, la sertare si cabluri. Oricat de mic ar fi, un bebelus destul de perseverent care a apucat cablul televizorului, are sanse sa si-l traga peste el.
De multe ori in aceasta perioada incep presiunile sa iti inveti copilul sa doarma neintrerupt intreaga noapte. Trebuie sa intelegi si sa accepti ca acest somn neintrerupt nu este fiziologic pentru un copil atat de mic, iar metodele prin care poti promova asta sunt absolut daunatoare pentru dezvoltarea fizica si emotionala a micutului.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.