Alăptarea este o perioadă extrem de importantă pentru mamă și pentru bebelușul său, căci laptele matern este considerat un aliment viu, singurul perfect adaptat nevoilor puiului de om. Organismul matern produce lapte chiar și când resursele de care dispune sunt limitate, dar asta în detrimentul propriei sănătăți. Iată, așadar, câteva recomandări utile din partea medicului Ruxandra Pleșea, specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, pentru o alăptare sănătoasă pentru mami și bebe.
Care e necesarul de nutrienți pentru o mamă care alăptează?
Este un lucru demonstrat că necesarul de vitamine și minerale este crescut în perioada alăptării, așa cum a fost și în perioada sarcinii. Pentru ca organismul mamei să susțină acest efort și să producă darul cel mai de preț pe care îl poate oferi bebelușului său, aceasta are nevoie de un aport caloric cu 400 – 500 calorii mai mare decât în perioada de dinainte de sarcină.
Care sunt consecințele unei carențe în aimentația mamei care alăptează?
Organismul mamei direcționează toate resursele necesare către producerea unui lapte matern de bună calitate, dar dacă el însuși se află în deficit, cum ar putea acoperi toate aceste nevoi în mod corespunzător?
În plus, există unii nutrienți precum vitamina D, luteina și zeaxantina care necesită suplimentare, pentru a ajunge și la bebeluș. Nutrienții au o influență extrem de mare asupra dezvoltării scheletului, a dinților și a sistemului nervos, în această perioadă minunată, în care toți bebelușii cresc, la propriu, asemeni lui Făt-Frumos.
Carențele de fier și de calciu, frecvente în perioada imediat post-partum, expun mamele la anumite afecțiuni și determină o stare de oboseală extremă, care se suprapune oboselii firești din cauza lipsei de somn. În aceste condiții, sarcina de a avea grijă adecvat de un nou-născut este cu atât mai dificilă. O alimentație adecvată și suplimentarea cu micro și macronutrienții necesari previn anemia, oboseala, scăderea imunității, dereglările metabolice și scad riscul de depresie postpartum.
Mamele vor să revină la greutatea normală cât mai curând după naștere
O recomandare foarte importantă venită din partea specialistului este că organismul unei mame se schimbă în decurs de 9 luni, cât poartă și dezvoltă sarcina, prin urmare ar trebui să fie îngăduitoare și să aștepte cel puțin 9 luni ca să revină la starea de dinainte.
O altă recomandare pe care ar trebui să o țină minte fiecare proaspătă mămică este că în primele 1000 de zile de viață ale bebelușului, încă din momentul concepției, se pun bazele sănătății viitorului adult, nutriția fiind unul dintre elementele cheie. Prin urmare, perioada imediat după naștere nu este nici pe departe cea mai bună pentru diete severe.
Ce ar trebui să consume o mămică ce alăptează pentru a îndeplini acest necesar de nutrienți?
Având în vedere efortul pe care îl presupune alăptarea pentru organism, necesarul de calorii este evaluat la minim 1700 pentru a preveni dezvoltarea carențelor. Aceste 1700 calorii trebuie să provină dintr-o dietă cât mai variată și mai bogată, care să includă:
• Cereale integrale
• Proteine: carne, ouă, nuci, semințe
• Lactate
• Legume și leguminoase
• Fructe
Desigur, dulciurile nu sunt interzise în perioada alăptării, dar ponderea lor în alimentație trebuie să fie redusă, pentru că sunt calorii goale și nu au nici un fel de beneficii nutritive.
În afară de calitatea laptelui, o nutriție bună va asigura mamei o stare de sănătate optimă. Se vor evita astfel anemia, oboseala, depresia post-partum, scăderea imunității, dereglările metabolice și chiar modul în care se face atașamanetul dintre mamă și bebeluș. Nu se întâmplă nimic bun atunci când mama este obosită, de aceea, doamna dr. Ruxandra Pleșea, Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice ne oferă mai multe sfaturi.
Viața de părinte e grea, nici cafeaua nu apuc să o beau înainte de prânz!
Este foarte adevărat, mai ales atunci când partenerul este la serviciu multe ore pe zi, mamele singure cu greu reușesc să organizeze tot ceea ce ar avea de făcut prin casă, în plus față de îngrijirea lui bebe. De multe ori, mama ajunge pe ultimul loc pe lista priorităților zilnice, cu o alimentație haotică.
De fiecare dată când nevoile amintite mai sus nu sunt îndeplinite, folosirea suplimentelor de multivitamine și minerale concepute special pentru perioada de alăptare este soluția optimă pentru ca mama și bebelușul să se simtă bine și pentru ca cel mic să se dezvolte armonios.
Pentru femeile care folosesc deja Elevit 1 în perioada de planificare, Elevit 2 începând cu săptămâna a 13-a de sarcină pană la naștere, Elevit 3 este următoarea etapă pentru a ajuta la susținerea nevoilor nutriționale crescute din perioada de alăptare și îngrijire postnatală.
După naștere, de multe ori, uităm că nutriția este la fel de importantă ca înainte. Preocuparea pentru micuț/ă, oboseala și puținul timp pe care îl avem la dispoziție ne fac această misiune mai grea, însă cu puțină informare și cu soluțiile adaptate, veți depăși cu bine și aceasta etapa. Sfaturile noastre și Elevit vă sunt alături!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.