De cele mai multe ori nici nu ne dam seama cate convingeri pe care le avem si cate afirmatii pe care le facem nu sunt de fapt nimic mai mult decat niste...stereotipii, clisee, prejudecati. 

Atat de mult au fost si sunt vehiculate unele prejudecati legate de “baietei versus fetite” incat ne-a intrat in reflex sa le promovam si sa le credem: baieteii poarta albastru si fetitele roz, baietii sunt neastamparati iar fetitele sunt cuminti, baietilor le place sa se joaca cu masini iar fetelor cu papusi, fetele sunt mai constiincioase, harnice si invata mai bine in timp ce baietii sunt mai delasatori si nu le place scoala, fetele sunt mai mamoase spre deosebire de baieti care sunt mai independenti.

Parinti, bunici sau simpli trecatori atentioneaza sau admonesteaza copiii in felul urmator:”Tu esti baiat, de ce plangi? Baietii sunt puternici, nu plang!”; “Plangi ca o fetita!”; “Vai, toata esti noroi, ce esti tu, baiat?!”; “Tu esti fetita, fetitele vorbesc frumos!” si asa mai departe. Le inoculam niste idei pe care ei le vor asimila si tot noi vom fi nemultumiti ulterior.

Multe femei se plang de barbati ca nu isi arata sentimentele, nu sunt ordonati, nu participa si ei la treburile casei, insa nu acesta este modul traditional in care au fost crescuti?

Exista si diferente de gen innascute intre fetite si baieti?

Desigur ca intre baieti si fetite exista si diferente innascute, dar nu atat de multe pe cate am crede. Nu ne referim la diferente biologice, fiziologice firesti, caracteristice sexului masculin si feminin, care oricum incep sa fie evidente cu incepere din perioada pre-pubertatii, ci la unele ce tin de diferente ale creierului studiate de specialisti.

Cercetatorii au observat diferente intre creierul femeilor si barbatilor care incep sa apara inca din perioada intra-uterina, hormonii diferiti, fie estrogenul fie testosteronul schimband structura creierului inca dinainte de nastere. Sa vedem care sunt diferentele la care dau nastere diferentele dintre creiere:

Fetitele au mai multi neuroni responsabili cu procesarea limbajului >> De aceea majoritatea fetelor incep sa vorbeasca mai repede si mai corect decat baietii, la fel si sa scrie. Desigur ca nu e o regula universal-valabila, in realitate existand si fetite la care limbajul verbal se initializeaza mai tarziu sau baieti care incep sa vorbeasca foarte repede.

Baietii au in general o mai buna vedere in spatiu >> De aceea sunt de multe ori mai priceputi la puzzle sau lego si mai pasionati de activitati care implica aceasta activitate.

Fetitele sunt in schimb mai rapide in dezvoltarea motricitatii fine.

Baietii, datorita testosteronului, sunt mai inclinati spre asumarea riscului, spre implicarea in agresiuni fizice chiar, in timp ce fetele sunt mai precaute.

In general fetele sunt mai sensibile la zgomot, lucru ce se poate vedea observandu-le joaca, baietii fiind de obicei mai zgomotosi.

Acestea sunt diferentele reale observate de catre specialisti si cum spuneam, exista si “abateri de la reguli”. Ideea este sa incercam sa incurajam copiii atat sa-si perfectioneze calitatile native cat sa incercam sa-i incurajam si sa-si exerseze abilitatile pe care le poseda intr-o masura mai mica.

Diferente intre fetite si baietei - Ce pericole ascund stereotipiile de gen?

Stereotipiile de gen pot avea efecte nocive:

  • De exemplu aptitudini innascute ale copilului pot ramane nedescoperite sau pot fi descurajate, fiindca “nu corespund rolurilor de gen”, cum ar fi in cazul unei fetite care ar fi foarte buna la fotbal si careia ii face placere sa joace acest sport insa este dusa la balet, ca asa “e feminin”; sau invers, al unui baiat care ar putea fi un bun balerin dar este indrumat spre un sport “mai de baieti”;
  • Pot aparea cerinte exagerate fata de copii:”fetitele nu au voie sa se joace in nisip ca se murdaresc/ trebuie sa fie indemanatice/ sa nu se joace prea zgomotos” sau “baietii nu e bine sa se arate plangand/ trebuie sa fie buni la sport” etc;
  • Pot duce la discriminari si atitudini de respingere din partea celorlalti: din cauza stereotipiilor de gen un baiat sensibil poate fi luat in deradere, considerat “bleg” sau o fata mai sportiva poate fi numita dispretuitor “baietoi” samd.