Sistemul imunitar al copiilor este insuficient maturizat si antrenat la varsta la care acestia sunt dusi in colectivitate.

Astfel ca un bebelus sau un copil perfect sanatos pana atunci, poate fi racit mai tot timpul, odata dus la cresa sau la gradinita. Iata care sunt cele mai frecvente boli pe care le fac copiii odata intrati in colectivitate.

Virozele respiratorii reprezinta majoritatea covarsitoare a bolilor care pot fi contactate in colectivitate

Un rol esential in evitarea lor il au parintii si personalul gradinitei, care ar trebui sa efectueze triajul copiilor in fiecare dimineata si sa nu accepte pezenta copiilor cu febra, stare generala alterata sau care sunt in tratament cu antibiotic.

Exista pe piata o gama variata de imunostimulatoare mai mult sau mai putin naturale si naturiste, de la miere, catina si propolis la combinatii de extracte vegetale si alte medicamente, a caror administrare insa se face numai la sfatul pediatrului.

Trebuie insa sa stii ca un copil cu o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine provenite din fructe si legume, care petrece mult timp in aer liber, este mai rezistent in fata infectiilor virale, organismul sau le face fata mai usor. Citeste mai multe despre complicatiile racelilor

Varsatul de vant sau varicela este o viroza care face parte dintre bolile copilariei

Dupa o perioada de incubatie de 2-3 saptamani, varicela debuteaza cu febra, care dispare odata cu aparitia eruptiei caracteristice. Copiii sunt contagiosi incepand cu cateva zile inainte de aparitia febrei, astfel ca boala se raspandeste usor in colectivitatile de copii.

Desi evolueaza benign la copiii sanatosi, exista si forme mai grave in care eruptia apare inclusiv in gura, gat si pe alte mucoase, iar pruritul este oricum deranjant. In plus, este importanta evitarea scarpinatului deoarece leziunile de grataj se pot usor suprainfecta, lasand semne.

In cazul in care parintele doreste, poate solicita administrarea unui vaccin optional care il va proteja pe cel mic de boala. Protectia nu este 100 eficienta, dar chiar daca va face boala, cel mic se va confrunta cu o forma usoara.

Infectiile pneumococice sunt de asemenea frecvente in colectivitate

Avand in vedere ca abia din toamna anului 2013 vaccinul antipneumococic va intra pe lista vaccinurilor incluse in programul national, exista destul de multi copii care nu au fost imunizati.

Pneumococul, o bacterie destul de agresiva si de rezistenta, este responsabil pentru infectii ale tractului respirator, insa destul de frecvent duce la aparitia complicatiilor, reprezentate de otita pneumococica si, mai rar, de meningita pneumococica.

Pentru evitarea infectiilor cu cele mai raspandite tulpini de pneumococ exista pe piata mai multe vaccinuri, facute de diversi producatori, care se administreaza in functie de varsta copilului.

Scarlatina este o alta boala infecto-contagioasa destul de frecventa in colectivitatile de copii

Ea este produsa de un streptococ de grup A, dar se estimeaza ca aproximativ 20 din populatie este purtatoare de acest streptococ la nivelul faringelui, fara a manifesta simptome de boala. Boala debuteaza cu febra si durere in gat, urmate de aparitia eruptiei cutanate caracteristice.

Tratamentul este obligatoriu, cu antibiotic injectabil. Evitarea raspandirii bolii este dificila si se bazeaza pe masurile de igiena clasice si pe efectuarea corecta a exsudatelor faringiene periodice la intrarea in colectivitate, pentru ca purtatorii sa poata fi depistati si tratati.