complicatiile racelii la bebelusiDe ce racesc copiii?

In peste 90% din cazuri, vinovatul este cate un virus care gaseste teren prielnic si isi face de cap.

Contrar opiniei bunicelor grijulii, curentul, ploaia, aerul rece, inghetata, iaurtul din frigider sau limonada cu gheata de la terasa nu sunt direct responsabile de producerea racelii.

Uneori, pot juca si ele un mic rol, ajutand virusul despre care vorbeam sa se cuibareasca in organism, dar este nedrept sa le invinuiesti pentru rosul in gat al celui mic.

Cum tratam racelile?

Nu, nu cu indiferenta. In cazul copiilor mai mici de un an este recomandat sa consulti medicul de la primele simptome, sa urmaresti bebelusul cu atentie si sa ii raportezi medicului orice schimbare a starii acestuia.

In cazul copiilor mai mari, poti fi un pic mai relaxata, desi nevoia de a fi urmariti cu atentie se pastreaza.

In prezent, se recomanda ca in prima faza racelile sa fie tratate simptomatic. Se vor administra antitermice la nevoie, se va curata nasul cu ser fiziologic si daca e necesar se va aspira cu batista bebelusului.

La sfatul medicului se pot administra diverse tratamente homeopate disponibile in farmacie, sau suplimente de vitamica C. In caz de „rosu in gat” se pot administra diverse sprayuri locale si siropuri cu efect antiinflamator, calmant si eventual antiseptic.

De ce apar complicatii in cazul unora dintre raceli?

In mod normal, simptomele unei simple raceli se amelioreaza dupa 3 zile de tratament simptomatic. In caz contrar, probabil ca, profitand de vulnerabilitatea de moment a organismului, peste infectia virala s-a suprapus una bacteriana, care este posibil sa necesite inceperea tratamentului cu antibiotice.

Cele mai frecvente complicatii ale racelilor sunt otitele, sinuzitele, traheobronsitele si pneumoniile. Asta inseamna ca infectia s-a extins la ureche, sinusuri, bronhii sau plamani. In aceste cazuri, diagnosticul corect este deosebit de important, iar medicul va recomanda admnistrarea unui antibiotic.

Ideal ar fi ca antibioticul sa se administreze doar dupa efectuarea unel culturi si a unei antibiograme, pentru identificarea corecta a agentului patogen si a medicamentelor active impotriva acestuia. In unele cazuri, daca starea generala a copilului este proasta, medicul nu va astepta 3-4 zile cat dureaza sa primeasca rezultatul analizelor, ci va recomanda inceperea unui tratament imediat.

Otitele evolueaza in general acut, cu febra moderata sau mare. In toate cazurile, durerea de ureche este prezenta si intensa. Chiar daca bebelusul nu poate spune ce il doare, poti observa ca duce mana la ureche sau ca il doare cand il atingi in zona urechii afectate.

Suptul poate sa accentueze sau sa diminueze durerea; s-ar putea sa observi ca cel mic plange cand i se ofera sanul sau biberonul sau ca, din contra, cere mult mai des la san. Noaptea, durerea este mai intensa, asadar noptile pot deveni foarte agitate. Citeste mai multe despre otita la copii.

Sinuzitele evolueaza de multe ori afebril. Chiar daca temperatura corporala se mentine normala, copilul acuza dureri de cap si are adesea secretii nazale urate, vascoase, de culoare galben verzuie. Otitele si sinuzitele trebuie evaluate si tratate de medicul specialist ORL.

Bronsitele, bronhopneumoniile si pneumoniile au simptome asemanatoare, cel mai comun indiciu fiind tusea. In functie de faza bolii, tusea poate fi seaca, iritativa, sau plina, productiva. Medicul va asculta copilul si in functie de ce aude la auscultatie si de caracteristicile tusei, va recomanda un anumit tip de tratament.

Pe langa tratamentul cu antibiotic, copilului ii vor fi prescrise medicamente care sa dilate bronhiile, sa ii fluidifice secretiile, sa il ajute sa le expectoreze, sau din contra, sa opreasca tusea seaca, iritativa.

Nu se recomanda sa administrezi medicamente de tuse fara recomandarea medicului, caci doar el isi poate da seama in ce faza a bolii se afla copilul si cum este corect sa intervina. Oprirea tusei in momentul in care bronhiile sunt pline de secretii poate fi periculoasa.

Inhalatiile traditionale pot fi de mare ajutor. Aerosolii facuti cu ajutorul nebulizatorului sunt de multe ori parte a tratamentului. Medicul va prescrie exact ce substante si in ce doza trebuie adaugate in serul fiziologic folosit in nebulizator.

Faptul ca aceste medicamente sunt inhalate si ajung exact la locul in care exista problema, face ca aerosolii sa fie foarte eficienti.