Creierul este un organ important din corpul uman cu un rol vital si de necontestat, iar cercetatorii recunosc ca exista inca multe necunoscute in ceea ce priveste dezvoltarea si functionarea creierului uman.  

Cand se dezvolta creierul copilului?

Dezvoltarea creierului debuteaza inca din primele faze de formare a embrionului. Insa ea continua mult timp, pana la varsta adolescentei si chiar si un pic mai tarziu. Totusi, cercetatorii sustin ca primii 3 ani de viata au o importanta covarsitoare!

Inca din timpul formarii fetusului, neuronii migreaza pentru a alcatui diferitele parti ale creierului si se specializeaza pentru a raspunde la actiunea neurotransmitatorilor specifici. Primele zone ale creierului care se dezvolta si care la nastere sunt perfect functionale sunt cele care guverneaza functiile de baza ale organismului, necesare vietii.

Care sunt factorii care stimuleaza dezvoltarea creierului?

Fiecare copil se naste cu o zestre genetica, insa s-a demonstrat ca acest potential poate fi depasit sau poate ramane neatins in functie de mediul in care creste copilul. Alimentatia sanatoasa este importanta. Multe dintre vitaminele, mineralele, lipidele si aminoacizii ingerati ajutand direct la hranirea celulei nervoase.

Evitarea expunerii la fum, fum de tigara, noxe, aer poluat contribuie la o mai buna oxigenare a intregului organism. Expunerea la alcool are efecte devastatoare asupra creierului. Pe langa evitarea factorilor nocivi si asigurarea substantelor nutritive adecvate, cel mai important rol il joaca stimularea.

Ce poti face ca sa il ajuti pe micutul tau sa atinga maximul potentialului garantat de zestrea sa genetica? Poti incepe inca din perioada preconceptiei, consultand medicul obstetrician si urmandu-i indeaproape sfaturile. Odata nascut, bebelusul tau are nevoie de toata grija si atentia ta, de rabdare, de joaca si stimulare in asa fel incat sa invete...tot. Lasa-l sa exploreze, sa cerceteze, sa se joace, sa isi imagineze cele mai fantastice scenarii!

De ce perioada primilor 3 ani este vitala pentru dezvoltarea creierului?

Celula care sta la baza structurii creierului este numita neuron. La nastere, bebelusul poseda deja aproape toti neuronii pe care ii va avea in timpul vietii. Numarul lor este imens, aproximativ 100 miliarde!

Procesul de invatare consta, de fapt, in formarea sinapselor, care sunt legaturi intre neuroni, adevarate canale de comunicare. In primii 3 ani de viata ai copilului, aceste sinapse se formeaza intr-un ritm covarsitor. La viteza maxima, se estimeaza ca s-ar forma pana la 2 milioane de sinapse in fiecare secunda. De aceea specialistii insista in mod deosebit pe stimularea copilului in primii ani de viata.

Un alt fenomen esential care se produce timpuriu este numit mielinizare. Mielina este stratul care izoleaza fibra nervoasa, permitandu-i sa comunica doar la nivelul sinapselor. Copiii foarte mici proceseaza lent informatia din cauza absentei acestui strat de mielina.

Care sunt diferitele zone ale creierului, care sunt functiile lor si cand se dezvolta fiecare dintre ele?

Cea mai bine dezvoltata zona a creierului in momentul nasterii este trunchiul cerebral. El controleaza reflexele cum sunt plansul, tresaritul si suptul si regleaza functiile vitale cum sunt respiratia, tensiunea arteriala, ritmul cardiac si somnul.

Trunchiul cerebral, in colaborare cu alte structuri, este responsabil si de emotiile bebelusului si de asemenea de capacitatea sa de a se linisti. Zonele din creier responsabile de emotii se dezvolta complet timpuriu in viata extrauterina si sunt extrem de sensibile la comunicarea cu parintii.

In centrul creierului se afla doua structuri esentiale pentru dezvoltarea bebelusului: hipocampul, care controleaza memoria, si hipotalamusul, care controleaza somnul profund. Ambele sunt bine dezvoltate in momentul nasterii. Pana la urma, trebuie sa recunosti ca e o evolutie spectaculoasa ca la 4 luni bebelusul te recunoaste intr-un grup de oameni, iar pe la 7 luni anticipeaza deja modul in care functioneaza unele jucarii.

Cerebelul se afla in zona cefei si este responsabil cu echilibrul si coordonarea musculara. Aceasta este zona care il ajuta pe bebelusul tau sa avanseze de la simplul stat pe spate la rostogolit, mers de-a busilea si apoi mers in picioare. Tot cerebelul coordoneaza functiile motorii si senzitive. El primeste mesajelede la cele 5 simturi, le „traduce” si comanda reactia potrivita.

Se pare ca tot cerebelul este implicat si in functii mai avansate de tipul invatarii limbajului. Unii cercetatori considera ca cerebelul are un rol important in dobandirea abilitatilor sociale.