Ceea ce declanseaza autismul nu este inteles complet in prezent, tulburarea fiind atribuita interactiunii dintre gene sau unor mutatii cu efecte majote. Teroriile precum ca autismul ar putea fi provocat de vaccinuri nu au putut fi demonstrate stiintific. Descoperirile făcute în domeniu au avansat, din fericire, foarte mult, iar autismul depistat de timpuriu poate fi într-adevăr o şansă la o viaţă cât mai normală pentru un copil care de-abia începe să cunoască lumea.

Ce reprezintă autismul şi cum îl putem înţelege

Pentru a putea discuta mai pe larg ce implică autismul şi cum îi pot fi combătute simptomele, mai întâi trebuie să înţelegem ce reprezintă el, de fapt. Autismul desemnează o serie de tulburări comportamentale care afectează dezvoltarea normală a creierului copilului şi integrarea micuţului într-un mediu social. Copiii autisti au in general actiuni repetitive, contact si comunicare limitata. Statisticile arată o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de la an la an, ceea ce a determinat medicii să acorde autismului o atenţie cu adevarat specială.

Autismul apare la 1 din aproximativ 1000 de copii si este intalnit de trei ori mai mult in randul baietilor decat la fetite. Autismul face parte dintr-o categorie mai mare de afecţiuni similare cunoscute sub numele de „autism spectrum disorders” (tulburări din spectrul autist) care includ:

  • Autismul (sau sindromul Kanner)
  • Sindromul Asperger
  • şi tulburări pervasive nespecifice de dezvoltare.

Sindromul Rett şi tulburarea dezintegrativă infantilă sunt cazuri genetice extrem de rare, care sunt luate drept cazuri individuale şi tratate separat de seria spectrală reprezentată de primele trei. Ceea ce este foarte important în legătură cu autismul este că acesta poate fi detectat chiar şi în jurul vârstei de 18 luni şi există mai multe opţiuni care pot îmbunătăţi stilul de viaţă al copilului afectat de autism. Copii cu sindromul Aspenger pot fi diagnosticati mai tarziu, atunci cand merg la scoala.

Care sunt cauzele şi cum pot reduce părinţii riscul apariţiei autismului

Până nu demult, oamenii de ştiinţă au considerat că autismul este cauzat în mare parte de factori genetici. Studile recente însă au demonstrat că mediul în care este crescut copilul este la fel sau poate chiar mai important decât ceea ce poate fi transmis genetic. Una dintre cele mai importante descoperiri dezvăluie că un copil născut cu o vulnerabilitate la această boală o poate dezvolta în urma unor influenţe din mediul extern, nu numai după naştere, dar chiar şi în timpul sarcinii. Printre factorii prenatali care pot afecta copilul se numără antidepresivele, deficienţele nutriţionale (în special, acidul folic), vârsta mamei (dar şi cea a tatălui, copiii cu un tată mai în vârstă fiind supusi unui risc mai mare), complicaţii la naştere sau la scurt timp după, expunerea la poluanţi chimici. Vaccinurile pentru întărirea sistemului imunitar au stârnit şi ele o serie de controverse, nesusţinută, în schimb, de dovezi ştiinţifice.

Bineînţeles, mamele pot reduce aceste riscuri dacă au o alimentatie echilibrata si atunci cand le sunt recomadate îşi iau vitaminele prescrise de medic, fac controale regulate, mănâncă sănătos şi evită infecţiile şi mediile nocive. În ceea ce priveşte depresia prenatală la mame, aceasta este mai problematică pentru că atât antidepresivele, cât şi prezenţa depresiei netratată în timpul sarcinii pot dăuna pe termen lung copilului. De aceea, daca suspectezi depresia cel mai bine este să consulţi mediculin in cel mai scurt timp pentru ca el să poată recomanda tratamentul ideal pentru fiecare caz în parte. 

Ce simptome apar la copiii afectati de autism

Autismul este foarte dificil de controlat, mai ales pentru că reprezintă o manifestare ale cărei simptome diferă de la copil la copil. Cele mai îngrijorătoare efecte se constată în comunicarea verbală şi nonverbală, socializarea cu ceilalţi oameni sau în versatilitatea modului de gândire. După cum îţi poţi da seama, aceste arii ale dezvoltării copilului sunt esenţiale pentru creşterea normală a micuţului şi este de datoria părintelui să identifice aceste simptome şi să înceapă să caute soluţii cât se poate de devreme.