herpesul genital in sarcinaImpactul infectiei cu virusul herpetic asupra sarcinii variaza in functie de momentul in care s-a produs infectia.

Daca infectia cu virusul herpetic a avut loc inainte de a ramane insarcinata, bebelusul nu va avea de suferit. Organismul tau are timp sa elaboreze anticorpi, iar bebelusul va fi imunizat inca din timpul vietii intrauterine. In acest sens sunt disponibile analize de laborator pe care obstreticianul ti le va recomanda. 

In cazul in care infectia are loc in timpul primului trimestru de sarcina, este posibil ca aceasta sa afecteze fatul. Unele femei care contacteaza virusul in primele saptamani de sarcina vor suferi avorturi spontane. Medicul ginecolog ti-ar putea recomanda tratamentul cu aciclovir pentru a reduce simptomele.

Infectia in sarcina avansata, mai ales in ultimele 6 saptamani de sarcina, este insa un motiv de ingrijorare. Corpul tau nu are timp sa elaboreze anticorpii specifici, asadar bebelusul nu va avea timp sa fie imunizat inainte de nastere. In cazul in care nasti vaginal, bebelusul tau s-ar putea imbolnavi.

Herpesul neonatal este rar dar poate fi grav, deoarece in unele cazuri virusul poate ataca sistemul nervos sau organele interne. Totusi, trebuie sa retii ca datorita masurilor de precautie impuse de protocolul medical, herpesul neonatal este rar, afectand 1-2 bebelusi din 100.000.

Daca prima eruptie herpetica are loc in ultimul trimestru de sarcina, este probabil ca medicul sa iti recomande sa nasti prin cezariana, pentru a reduce riscul ca bebelusul sa fie contaminat.

In cazul in care totusi se opteaza pentru nasterea vaginala, medicul va lua cateva masuri de precautie. Este probabil sa iti fie administrat aciclovir in ultimele saptamani de sarcina, si probabil ca si nou-nascutul va primi tratament. In plus, medicul va evita orice manopere intruzive care nu sunt absolut necesare. Este nerecomandata ruperea membranelor in vederea accelerarii travaliului. De asemenea, se va evita monitorizarea invaziva a bebelusului – recoltarea probelor de sange sau atasarea electrozilor pe capul acestuia.

Este important sa iti informezi medicul sau moasa asupra istoricului tau medical; daca ai avut macar o singura eruptie de herpes genital, medicul trebuie sa stie, pentru a actiona corespunzator. Astfel, sanatatea bebelusului tau poate fi protejata eficient.

sarcina si nastereaAi o intrebare legata despre sarcina sau despre cum va fi nasterea? Comunitatea Clubul Bebelusilor te poate ajuta in sectiunea intrebari si raspunsuri.

  

Afla ce se intampla cu tine si bebelusul tau in minunata calatorie a celor 40 de saptamani de sarcina in sectiunea "Sarcina pe Saptamani"

Te-ar mai putea interesa:

Care sunt infectiile grave in sarcina?
In ce consta amniocenteza?
Dublul si triplul test in sarcina
Controalele medicale in sarcina
Primele miscari ale bebelusului
Incompatibilitatea de Rh