Cand si de ce sa folosim aceste alternative la marsupiu ?

1. Un copil mic nu are autonomie pana invata sa mearga singur, de aceea modalitatile de a-l plimba sunt putine si se reduc la: brate, carucior, port-bebe, scoica. Daca unii copii nu au probleme in a fi pusi, purtati in carucior, un numar destul de mare nu suporta acest dispozitiv, nu pot fi convinsi sa stea acolo sau o fac doar in plansete (mai mult sau mai putin)  si manifestand o vizibila respingere.  Unele mame au probleme cu coloana sau au incheieturile mainilor foarte fragile si purtatul copilului in brate pe distante mai lungi poate fi o tortura, chiar daca bebelusul are doar cateva kilograme. In aceste situatii este binevenit un dispozitiv de purtare de tip sling, wrap.

2. Chiar daca bebelusul accepta caruciorul, pe distante mai scurte este ineficient si…cronofag de scos, montat caruciorul, mai ales daca mama nu are niciun ajutor si in aceste cazuri este util un dispozitiv de purtare.

3. Iarna cand este zapada mare a iesi cu caruciorul devine o aventura, de aceea este mai sigur si mai comod ca mama sa se "inarmeze" cu incaltaminte anti-derapanta si cu un dispozitiv in care sa poarte copilul. Sa nu mai vorbim ca lipit de corpul mamei copilul va fi mai protejat de frig decat in carucior. 

4. Si in casa copilul are nevoie sa simta apropierea mamei iar dorinta copilului de a fi tinut mult timp in brate poate interfera cu dorinta mamei de a avea cat de cat autonomie. In aceasta situatie un dispozitiv de purtare ii ofera copilului apropierea dorita si mamei posibilitatea de a integra copilul in micile ei activitati casnice.

5. Multi bebelusi care au colici se linistesc daca sunt pusi in sling sau wrap si plimbati prin casa sau doar tinuti asa, la piept. 

6. Un asemenea dispozitiv permite alaptarea cand mama si copilul se afla in afara casei, bebelusul avand acces rapid la sanul mamei iar mama fiind ferita de priviri indiscrete.

Care sunt dispozitivele de purtat copiii adecvate si recomandate ?

Exista o gama destul de larga de asemenea dispozitive, unele fiind ideale cand copilul este nou-nascut, altele fiind astfel construite incat sa reziste inclusiv la copii de 2-3 ani.

Slingul

Slingul poate fi fix (numit si pouch ) sau reglabil ( cu inele ).

Slingul este de fapt o " esarfa", o bucata de material textil . In  cel reglabil, cu inele, copilul poate fi purtat inca din prima zi, deoarece sustine nou-nascutul in pozitie fiziologica, fara a-i forta muschii nepregatiti inca sa sustina corpul bebelusului.

Poate fi foarte usor de manipulat, prin simpla exersare sau urmarirea unor tutoriale pe internet orice mama poate invata sa-l utilizeze corect in cateva zile. Permite diferite pozitii ale copilului. Slingul fix este ideal pentru copiii de la 6 luni in sus, pozitia pe sold fiind preferata copiilor mai marisori, permitandu-le sa vada lumea in timp ce stau comod si au parte de apropierea mamei.