Care sunt dezavantajele marsupiului ?

Marsupiul are efecte negative atat asupra bebelusului cat si asupra mamei. Asupra mamei efectele negative se materializeaza in inevitabile dureri de spate, marsupiul nefiind astfel conceput incat sa distribuie corect greutatea copilului purtat. Asupra bebelusului, din pacate, efectele negative sunt si mai numeroase.

5 efecte negative ale marsupiului asupra bebelusului:

1. In primul rand pozitia copilului este total incorecta si nefiziologica intr-un astfel de dispozitiv de purtare, ceea ce este vizibil chiar si cu ochiul liber (desi ne amagim ca bebelusul sta comod fiindca de multe ori nu protesteaza, sau protesteaza dar apoi se obisnuieste cu acea pozitie anormala). Intr-un marsupiu copilul este efectiv "atarnat", toata greutatea lui se distribuie pe oasele pubiene (si pe testicole, in cazul baietilor, evident). Greutatea plasata in totalitate pe oasele bazinului poate afecta dezvoltarea armonioasa a curburilor coloanei vertebrale si ar putea influenta chiar aparitia ulterioara a spondilozei.

2. Tot pozitia defectuoasa pe care o are copilul in marsupiu, cu picioarele atarnand, ii poate cauza dureri de sold si poate favoriza aparitia displaziei de sold.

3. Nici capul copilului nu este bine sustinut in cazul purtarii intr-un marsupiu si este evident ca sustinerea capului este foarte importanta la un copil atat de mic, muschii gatului si ai spatelui sau nefiind inca suficient de dezvoltati si de antrenati.

4. In marsupiu copilul este silit sa stea drept la verticala, pozitie nefireasca pentru un nou-nascut sau bebelus, iar daca este purtat cu fata spre exterior spatele i se poate chiar curba invers, el nesprijinindu-se de corpul mamei cum se intampla atunci cand este purtat in brate sau intr-un dispozitiv de purtare adecvat.

5. Faptul ca in majoritatea marsupiilor copilul este purtat cu fata spre exterior are si alte neajunsuri decat cele legate de postura corecta si anume faptul ca astfel purtat copilul este supus unui adevarat bombardament de stimuli de care el nu are cum se apara daca se simte agresat, speriat, nelinistit, nu se poate refugia cu capul spre pieptul mamei si nu-i poate vedea chipul pentru a se linisti.

Prin urmare folosirea marsupiilor este contra-indicata dar dupa cum spuneam, exista o varietate de alternative sanatoase, dispozitive de purtat recomandate cum ar fi : slingul cu inele, slingul fix (pouch), wrap-ul, mei-tai-u ... sau pur si simplu bratele mamei.

Premergatorul este un alt dispozitiv care multor mame li se pare indispensabil dar care are si el efecte negative. 

De altfel in unele tari, precum Canada, el a fost chiar interzis in urma a numeroase accidente soldate cu moartea copiilor lasati nesupravegheati in premergator astfel incat au cazut pe scari sau s-au rasturnat lovindu-se puternic la cap. Si de ce sa nu recunoastem, de multe ori premergatorul fiind utilizat fiindca ii este mai folositor mamei, care considera ca are mai multa libertate in timp ce copilul se distreaza in acel dispozitiv in care il crede in siguranta.