Conceptul de atasament securizant este o politica a pasilor mici

Copilul trebuie sa isi croiasca singur drumul catre independenta atunci cand se simte pregatit, dar sa fie in permanenta sigur de dragostea si grija parintilor sai.

Datorita lipsei pedepselor „artificiale” si sanctionarii gesturilor negative exclusiv prin consecintele naturale pe care acestea le au, mult timp, multa lume a confundat acest stil de crestere a copilului cu incapacitatea parintelui de a se impune sau, mai pe scurt, cu razgaiatul. In mod „bizar”, copilul crescut astfel este un copil intelegator, empatic, comunicativ, dispus sa accepte reguli de bun simt, carora li se supun si adultii sau care nu ii lezeaza sinele interior.

La varste foarte mici, atasamentul securizant este practicat natural, de cele mai multe familii

Alaptarea la cerere, „purtarea” bebelusului daca acesta o percepe ca necesara (in brate sau in wrap/sling), co-sleeping-ul, raspunsul prompt si plin de afectiune si de rabdare la prima solicitare sunt de cele mai multe ori porniri naturale ale oricarei mame.

Teoriile „din batrani” conform carora bebelusul „nu trebuie invatat in brate” pentru ca devine alintat si invata sa speculeze si sa manipuleze sunt ridicole atunci cand ne referim la copii sub un an; de asemenea, pediatrii au demontat de mult mitul ca trebuie sa treaca minim 3 ore intre mese pentru ca „laptele vechi se amesteca cu cel nou si da dureri de burtica” sau ca ceiutul este indispensabil.

Copilul caruia parintele ii satisface prompt cerintele – care la varsta asta reprezinta intotdeauna nevoi, nu mofturi – nu va abuza de „puterea” sa, deoarece nu are nevoie sa faca asta.

Pe masura ce copilul creste, cresc si provocarile 

El incepe sa lupte ca sa isi castige independenta, devine mobil si incepe sa-si exprime intr-o forma primitiva, desigur, preferintele.

Parintele poate constata ca rabdarea si convingerile ii sunt puse la incercare, mai ales daca presiunea din partea apropiatilor, care ii repeta obsesiv ca „orice copil trebuie disciplinat” este una puternica.

Regula de baza a atasamentului securizant este reprezentata de grija si respectul fata de copil

De multe ori, este suficient ca parintele sa se puna pentru o clipa in locul celui mic: astfel, devine mult mai usor sa ii inteleaga micile incapatanari de moment, micile temeri (care pentru el nu sunt mici deloc!), pasiuni, dorinte.

Astfel, un parinte care da dovada de empatie si de rabdare nu se va enerva pentru ca cel mic nu vrea sa paraseasca parcul ca sa mearga la masa, ci isi va aminti propria pasiune cu care se „pierde” intr-un magazin cu gadgeturi sau cu haine de firma la reduceri.

Parintele care practica atasamentul securizant nu va ameninta niciodata

Indiferent ce face copilul, el nu va fi parasit, nu va fi „lasat acolo”, nu va fi „luat” de politie, Baba-Cloanta, Bau-bau, tigani sau orice alta „sperietoare”. 

Ba mai mult, indiferent ce face copilul, parintele il iubeste si il respecta in continuare. Dar responsabilitatea parintelui este de a se asigura ca cel mic nu isi face rau si nu le face rau nici celor din jur. Sa nu va ganditi niciodata ca cei mici sunt prea mici ca sa inteleaga aceste explicatii!