Cum calculez perioada fertila?

Majoritatea femeilor isi urmaresc ovulatia pentru a preveni o sarcina sau pentru a ramane insarcinate.

Ciclul menstrual poate fi influentat de hormonii hipofizari si poate avea o perioada intre 21 si 35 de zile. Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile.

Pentru o perioada medie a ciclului menstrual de 28 de zile varful perioadei fertile are loc in cea de a 14-a zi. Doua zile inainte si doua zile dupa aceasta data sunt considerate de asemenea zile fertile, in care ar putea avea loc conceptia copilului.

Cu ajutorul calculatorului pentru ovulatie pe care ti-l punem la dispozitie iti sporesti sansele de a ramane insarcinata afland perioada fertila.

Daca nu stii cu exactitate durata ciclului menstrual, o idee buna ar fi sa incepi sa-ti monitorizezi menstruatia, bifand intr-un calendar prima zi a acestuia. Dupa 2-3 luni poti afla care este durata medie a ciclului tau menstrual.

Care sunt semnele ovulatiei?

Atunci cand ciclul menstrual este neregulat, ghideaza-te dupa urmatoarele semne pentru a afla cand are loc ovulatia. Majoritatea femeilor nu isi dau seama cand are loc aceasta.

Durerile abdominale

Un semn al ovulatiei ar putea fi durerile din zona abdomenului inferior, in special intr-o anumita parte, dreapta sau stanga, in functie de ovarul care elibereaza ovulul.

Unele femei pot suferi chiar de o balonare temporara in jurul acestei perioade, cel mai probabil datorita progesteronului care are un efect relaxant si la nivelul intestinelor.  

Durerile abdominale in timpul ovulatiei se pare ca apar doar la 25% dintre femei. Si sensibilitatea mai crescuta a sanilor este un indicator al faptului ca ovulatia se apropie.

Aceasta nu este cea mai buna metoda de urmarire a ovulatiei, deoarece durerile nu apar in fiecare luna si pot avea diverse alte cauze.

Consistenta mucusului cervical

Colul uterin secreta in mod normal un mucus care se modifica in timpul ciclului menstrual.

Astfel, dupa menstruatie mucusul are o consistenta mai groasa si lipicioasa, actionand ca o bariera impotriva spermatozoizilor. Atunci cand mucusul devine mai subtire, transparent si mai apos, inseamna ca se apropie ovulatia. Consistenta apoasa din timpul ovulatiei il face sa para mai abundent.

Dupa ovulatie, mucusul revine la consistenta sa, fiind mai gros.

Observarea modificarii mucusului cervical poate fi o medota mai precisa de aflare a momentului cand are loc ovulatia.

Temperatura corpului

Deoarece pe parcursul unei zile temperatura corpului poate varia din diferite motive precum metabolismul sau tipul de activitate, pentru monitorizarea ovulatiei se ia in considerare temperatura bazala.

Temperatura bazala este temperatura corpului imediat dupa trezire cand inca mai esti in pat si nu ai baut sau mancat ceva.

In timpul ovulatiei progesteronul provoaca o mica crestere a temperaturii corpului de la 36,4 la 36,7 g C si din acest motiv majoritatea femeilor simt o crestere a temperaturii in jurul acestei perioade. Locul cel mai indicat de masurare a temperaturii bazale se pare ca este vaginul.

Temperatura bazala s-a dovedit a fi o metoda eficienta de identificare a perioadei fertile in cazul ciclului menstrual neregulat.

Un alt semn dupa care te poti ghida pentru a afla perioada fertila este apetitul sexual mai crescut decat de obicei. 

Te-ar mai putea interesa:

Drepturile mamicilor la locul de munca
Trusoul nou-nascutului
50 de termeni medicali intalniti in sarcina
Controlul greutatii corporale in sarcina
Testele de sarcina
Alimentatia cand astepti un bebelus
Nu stiam ca sunt insarcinata si ....
Calcularea datei probabile a nasterii
Acidul folic si importanta lui in sarcina
Ce modificari aduce primul trimestru de sarcina ?
Cum te pregatesti de sarcina ?
Vergeturile, ce faci cu ele ?