cartofii la bebelusiCand se introduce cartoful alb in alimentatia bebelusului?

Cartofii albi pot  fi introdusi  in alimentatia bebelusului intre 8-10 luni deoarece, desi nu au riscuri alergenice, prin continutul lor bogat in amidon sunt destul de greu de digerat de sistemul digestiv al bebelusui, care la aceasta varsta este inca imatur. Cartofii  cu miezul alb, galben sau roz contin in mare, acelasi procent de substante nutritive: putine proteine, fibre, o cantitate scazuta di vitamine B, potasiu si calciu.

Cartofii contin  vitamina C si pentru a pasta cat mai mult din aceasta este recomandat sa fie gatiti in coaja. Substantele nutritive se gasesc in coaja si in zona aflata imediat sub coaja.

VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, si o cantitate mica de vitamina B3  si acid folic.

MINERALE continute: potasiu,calciu,  fosfor, magneziu,sodium, fier,  si o mica cantitate de: selenium, mangan, cupru si zinc.

Cum sa alegi cartofi buni pentru bebelusi?

Cumpara cartofi de marime medie, uniformi, tari si bine definiti. Coaja ar trebui sa fie tare. Cartofii noi sunt culesi cand sunt tineri, coaja lor fiind subtire se desface usor. Cartofii se pastreaza in locuri racoroase si uscate. Cartofii ar putea fi puternic contaminati cu pesticide asa ca in masura in care este posibil cumpara cartofi ecologici.

Cum se introduce cartoful alb la bebelusi?

Pentru piureul de cartofi spala bine cartofii si pune-i in apa intregi cu tot cu coaja. Daca ii pui in cuptor, inteapa-i inainte cu furculita si lasa-i la o temperature de 150 grade C, timp de 30-45 de minute.  Sau curata-i de coaja si pune-i la aburi pentru cel putin 30 de minute. Oricum i-ai gati, pregateste apoi un piure fin la care poti adauga ulei de masline sau putin unt.

Cartofii se asociaza bine cu cereale, sau cu alte legume precum: morcovi, pastarnac, fasole verde, mazare, linte.

Descopera retete pentru bebelusi testate de mamici odata cu inceperea diversificarii alimentatiei

Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:

Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii