"Nu ai voie" si efectele negative pe care le poate avea

Parintii care spun des “nu e voie” nu o fac din rea-vointa. Ei considera ca regulile sunt necesare si nu le poti impune fara aceasta expresie autoritara insa din pacate folosirea excesiva a lui “nu ai voie” are efecte negative:

  • Copiii carora li se pun des interdictii, cei care aud la tot pasul “nu ai voie sa te murdaresti, sa arunci jucariile, sa urci pe scaun, sa vorbesti urat” sunt cei care devin cei mai agitati si agresivi copii tocmai din frustrarea acestui exces de “nu”.
  • Asupra majoritatii copiilor sintagma “nu ai voie” functioneaza ca o tentativa, cu cat un lucru este mai interzis fara explicatii cu atat copiii vor fi mai ispititi sa-l faca pe ascuns.
  • Copiii au nevoie macar de senzatia de libertate, daca este firesc ca libertatea totala nu le-o putem oferi din motive de securitate. Un copil nu se poate dezvolta armonios si echilibrat daca intalneste la tot pasul interdictii, ele ar trebui pastrate pentru cazuri in care sunt cu adevarat necesare.

Care ar fi aceste cazuri in care interdictia este intr-adevar de mare necesitate?

Daca stam sa ne gandim obiectiv cele mai multe interdictii le punem fiindca ne usureaza noua viata sau fiindca ne gandim la “gura lumii” sau fiindca vrem sa orientam copilul in directia in care vrem noi, fara mari eforturi.

Uneori folosim “nu ai voie” parca din inertie, in context absurd:

”nu ai voie sa alergi” - de parca e anormal ca un copil sa-si consume energia.

“nu ai voie sa te murdaresti” - desi joaca si explorarea implicit presupun si acest lucru.

“nu ai voie sa plangi ca mai vrei sa stai in parc” - de parca un copil ar putea sa-si reprime emotiile.

De fapt interdictiile sunt cu adevarat necesare doar cand copiii isi pun in pericol viata, sanatatea sau securitatea – ale lor sau ale altora.

Este firesc sa-i impiedicam sa treaca strada pe rosu, sa urce la inaltimi periculoase, sa loveasca alti copii, sa impinga copii de pe tobogan ... dar si atunci dupa ce intervenim prompt prin “nu e voie” este bine sa-i oferim explicatii suplimentare prin care sa constientizeze pericolele pe care le implica anumite actiuni.