Cresa potrivita pentru copilul tau - Criterii de care sa tii cont

Alegerea cresei nu este deloc usoara. Trebuie practic sa alegi unde iti duci copilul timp de cateva ore – nu putine! – cat esti la serviciu, in asa fel incat sa fie bine ingrijit, fericit si in siguranta.

Mai mult, copilul este destul de mic incat nu poti sa te astepti sa iti povesteasca ce se intampla in absenta ta, iar schimbarea prin care trece este atat de importanta incat este dificil sa iti dai seama daca plansul sau de dimineata se datoreaza dorintei firesti de a sta cu mama, sau cine stie carei enormitati care se intampla in absenta ta.

De ce anume trebuie sa tii cont atunci cand alegi cresa potrivita pentru copilul tau?

Afla care este raportul intre numarul de copii din grupa si numarul de adulti care ii ingrijesc. Daca in grupa exista foarte multi copii comparativ cu numarul adultilor, este putin probabil ca acestia sa aiba timp sa raspunda asa cum trebuie solicitarilor celor mici.

Afla care este meniul pe care il primesc copiii. Opteaza pentru meniul cu cea mai putina „sunculita”, cu unt in loc de margarina, cu miere in loc de dulceata si asa mai departe.

Afla unde este pregatita mancarea. In general este preferabil sa optezi pentru o cresa care prepara mancarea copiilor in bucataria proprie. Cele mai multe probleme legate de alimentatie apar in cazul mancarii pregatite in sistem catering.

Afla care sunt regulile legate de raceli. Opteaza pentru o cresa care pare sa aiba regulile cele mai stricte in privinta asta. Si asa, la intrarea in colectivitate, copiii racesc des. O cresa la care sunt primiti copiii cu febra, sau in tratament cu antibiotic, nu este o optiune foarte fericita.

Afla cum sunt sanctionate abaterile. Oricat de dura este formularea, in orice colectivitate de copii exista reguli de respectat si consecinte ale nerespectarii acestor reguli. Time-out-ul este desigur preferabil in locul pedepselor fizice sau ale umilintelor, dar daca nu reprezinta nici acesta idealul in materie de educatie.

Afla daca cei mici sunt scosi afara la joaca. Jocul in aer liber este esential pentru o dezvoltare armonioasa, pentru pofta de mancare si somn linistit. Cu toate acestea, in multe crese copiii isi petrec tot timpul in interior, fie din cauza problemelor organizatorice – este greu sa imbraci si sa dezbraci deodata 10-20 de copii – fie ca raspuns la temerile parintilor ca cei mici „o sa raceasca”.

Arunca o privire critica asupra jucariilor pe care cei mici le au la dispozitie. Nu este atat de important sa fie multe si ochioase, cat sa fie complete si ingrijit pastrate. Lipsa de interes fata de jucariile copiilor nu reprezinta un punct favorabil.

Nu te lasa pacalita de existenta unui sistem de supraveghere cu camere. De cele mai multe ori, camerele de supraveghere nu acopera toate spatiile gradinitei. Experienta multor mamici arata de asemenea ca sistemul de supraveghere are darul de a „cadea” atunci cand ti-e lumea mai draga: fie nu merge conexiunea la internet, fie router-ul are nevoie sa fie repornit, fie sunt prea multi parinti conectati simultan.

Intreaba care sunt activitatile copiilor in functie de varsta. In multe crese, copiii mai mici de 18 sau 24 de luni isi petrec tot timpul in patuturi deoarece nu exista suficient personal care sa ii supravegheze si sa ii ingrijeasca.

Intereseaza-te daca in unitate exista in permanenta un cadru medical. Prezenta unei asistente medicale in fiecare zi reprezinta un mare plus in favoarea cresei respective, avand in vedere cat de expusi la mici accidente sunt cei mici. 

Tu ce anume ai avut in vedere atunci cand ai ales cresa potrivita pentru copilul tau? Ce anume a primat in alegerea ta?