Parintii sunt tentati sa cada in capcana cliseului din filmele americane unde bebelusul este pupat pe frunte si pus seara la culcare singur in patutul din camera sa, unde doarme bustean pana dimineata. Nimic mai fals in legatura cu somnul bebelusului!

Somnul bebelusului este total diferit de al adultilor si orice incercare de a-l mula dupa nevoile adultilor poate fi in detrimentul copilului.

Este natural ca bebelusul sa aiba un somn interupt si sa aiba nevoie sa fie alaptat pe parcursul noptii, de la 1 la…20 de ori pe noapte, in functie de copil si de perioadele prin care trece: pusee de crestere, boala, eruptie dentara, alt disconfort. 

Importanta alaptarii in timpul NOPTII

Sa vedem in primul rand care sunt argumentele IMPOTRIVA alaptarii pe timpul noptii si cum le putem combate, ele fiind nefondate:

Copilul trebuie sa doarma toata noaptea, altfel nu se poate odihni, nu va creste! Fals! In primul rand reprizele de supt nocturn il fac sa creasca.

La inceput stomacul nou-nascutului este foarte mic ceea ce inseamna ca el va trebui sa se hraneasca foarte des pentru a avea energia necesara cresterii si dezvoltarii, inclusiv in timpul noptii.

Stomacelul copilului trebuie sa se odihneasca noaptea, sa nu se suprasolicite sistemul digestiv! Din nou fals, desigur.

Bebelusul nu mananca nici carnati cu oua prajite nici prajituri cu ciocolata si frisca astfel incat sistemul sau digestiv sa fie suprasolicitat si sa necesite pauza pe durata noptii.

Laptele matern se digera rapid prin urmare este normal ca bebelusul sa solicite sa fie alaptat des. Formula de lapte praf este facuta din laptele altei specii, avand un continut mai ridicat de proteine, grasime, vitamine si minerale sintetice care il fac mai lent de digerat deci nu e de mirare ca bebelusii hraniti artificial dorm toata noaptea, dar este un somn nenatural de profund.

Mama trebuie sa se odihneasca, sa doarma toata noaptea pentru a fi apta sa ingrijeasca bebelusul ziua!

Alaptarea pe timpul noptii nu implica epuizare pentru mama, mai ales cand copilul doarme alaturi de ea si practic niciunul nu se trezeste complet: copilul gasind sanul repede suge semi-adormit pana adoarme la loc iar mamele in scurt timp se adapteaza si reusesc sa gaseasca pozitii comode care sa faciliteze alaptarea in stare de semi-trezie.

Mai obosita este o mama trezita din somn de plansul neconsolat al bebelusului si care trebuie sa se trezeasca pentru pregatirea formulei, pentru ca si in randul celor hraniti artificial sunt numerosi copii care se trezesc noaptea.

Sa vedem acum rolul major al alaptarii pe timpul noptii:

Alaptarea nocturna stimuleaza si mentine lactatia: mai ales in timpul noptii se produce secretia de prolactina, hormonul care asigura succesul alaptarii.

Deci daca sunteti convinse de beneficiile alaptarii si nu doriti sa vi se reduca sau chiar sisteze productia de lapte prematur, nu ar trebui sa incercati sa obisnuiti bebelusul sa doarma toata noaptea ci dimpotriva, sa profitati de reprizele nocturne de supt si sa le faceti cat mai odihnitoare, dormind in aceeasi incapere sau chiar pat cu copilul. Aici mai multe despre beneficiile co-sleepingului.

Citeste mai departe despre importanta alaptarii in timpul noptii.