Acum deprinde obiceiuri alimentare, acum i se dezvolta interesul pentru gusturi si texturi noi si regulile de-o viata privind alimentatia. Practic, mama este cea care ghideaza modul in care copilul se va raporta la mancare nu numai acum, ci si ca adult si viitor parinte. 

In diversificare este loc de incercare si eroare, este insa important ca erorile sa fie mici si sa nu afecteze sanatatea copilului. Nu este o problema daca alegi sa ii oferi intai dovlecel si nu clasicul morcov, exista insa lucruri pe care pur si simplu nu ai voie sa le faci.

Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti pentru ca diversificarea sa decurga in siguranta.

Interzis in diversificare - 10 Reguli Stricte

Nu incepe diversificarea inainte de varsta de 6 luni. Exista cazuri medicale in care se recomanda diversificarea precoce, insa ele sunt rare si se diagnosticheaza dupa numeroase analize si investigatii.

In nici un caz un medic de familie nu are competente sa recomande diversificarea inainte de varsta de 6 luni doar pentru ca cel mic „nu a luat suficient in greutate” sau pentru ca „asa se face”, pe ideea ca „niste suc de fructe nu are ce sa-i strice”. Din contra, are!

Nu introduce niciodata mai mult de un aliment odata! Daca nu respecti regula, iar cel mic se dovedeste alergic la ceva ce a mancat, nu vei sti ce anume i-a declansat alergia.

Va trebui sa repeti administrarea fiecarui aliment, pe rand, pentru a-l identifica pe cel responsabil, riscand declansarea unei alergii mai intense si potential periculoase.

Nu introduce niciodata alimente mai des de o data la 3-4 zile. Respectand regula celor 4 zile ii oferi organismului ocazia de a se obisnui cu noul aliment. In plus, alergiile nu apar mereu din prima zi de administrare a alimentului vinovat.

Daca ii oferi copilului alimente noi zilnic sau o data la 2 zile te vei afla din nou in impas in cazul aparitiei vreunei urticarii.

Nu oferi supa limpede in locul mesei de lapte. Nu are nici un aport nutritional!

Nu oferi mancarea solida la biberon. Diversificare inseamna lingurita. Exista multe lucruri importante care se invata in timpul diversificarii. Scopul major nu trebuie sa fie ca cel mic sa manance cat mai mult, cat mai repede, ci sa construiasca o relatie sanatoasa cu mancarea.