Pe vremea copilariei noastre, nu existau scutece de unica folosinta, masinile de spalat automate erau un lux iar detergentul nu era grozav, atunci cand mamele noastre reuseau sa il gaseasca.

Asadar bunicile de azi au tendinta de a-i face nepotului cadou o olita pe la varsta de 9 luni, exasperate ca noi, mamele, nu am inceput sa ne asezam micutii pe olita de cum au implinit 6 luni. Eventual, rezemat intre perne, ca la 6 luni nu multi bebelusi stau bine in fundulet...

Adevarul este ca inainte de varsta de 12 luni bebelusul este absolut incapabil sa isi controleze sfincterele. Un numar relativ redus de copii incep sa aiba un oarecare control intre 18 si 24 de luni, dar majoritatea parintilor scapa de schimbat scutece abia intre 2 ani jumatate si 3 ani.

Chiar daca cel mic a dobandit abilitatea de a se controla in timpul zilei, noaptea este inca dificil sa se trezeasca daca vrea sa urineze, deci scutecul de noapte s-ar putea sa fie folosit inca 2-3 luni.

Semne dupa care ne dam seama ca prichindelul este pregatit sa renunte la scutece

Specialistii au facut o lista de indicii care ti-ar putea semnala ca cel mic a capatat ceva control asupra sfincterelor si ca a devenit constient de acest aspect. Este bine ca atunci cand decizi sa incepi antrenamentul pentru olita cu cel mic sa bifezi cateva dintre achizitiile mentionate pe lista.

Nu este obligatoriu sa bifezi toata lista, dar este important ca cel mic sa manifeste o oarecare pornire de independenta in perioada respectiva, sa fie eventual interesat sa faca lucrurile in felul in care le fac „oamenii mari”.

Lista mentionta mai jos contine o serie de achizitii fizice, comportamentale si cognitive care iti vor indica daca cel mic ar putea fi pregatit. Este bine ca macar o parte dintre ele sa fie bifate de catre cel mic inainte de a-ti pune problema sa il inveti sa foloseasca olita.

Copilul este pregatit sa renunte la scutece - Semne fizice:

  • Copilul merge bine singur si este capabil chiar sa alerge
  • Urineaza relativ rar (la cateva ore) o cantitate mare de urina.
  • Defeca dupa un program oarecum previzibil, regulat, iar scaunele sunt bine formate.
  • Intre doua urinari trec minim 2 ore, fapt care indica o dezvoltare corespunzatoare a muschilor vezicii urinare.