Insa avansarea stiintei a permis cercetatorilor sa descopere numeroase alte functii si calitati ale laptelui matern si inca se pare ca nici nu se stie totul despre acest subiect, ipoteze interesante fiind avansate, unele dovedite prin studii altele aflate inca sub cercetare.

Laptele matern - sursa esentiala de nutrienti si imposibil de imitat

Intr-adevar prin laptele matern se transmit nutrienti, el fiind alimentul ideal pentru sugar si imposibil de reprodus vreodata pe cale artificiala. Prin laptele matern copilul primeste grasimi, proteine, glucide vitale pentru dezvoltarea copilului.

Diversitatea proteinelor prezente in laptele matern este unul din factorii care ii dau unicitate. Aceste proteine constituie o sursa echilibrata de amino-acizi atat de necesari  dezvoltarii rapide a bebelusilor.

Anumite proteine precum lipaza, amilaza, cazeina B, lactoferina, au rol in digestia micro si macro-nutrientilor din lapte iar alte proteine au activitate antimicrobiana si contribuie la apararea impotriva virusurilor si bacteriilor patogene.

Laptele matern ofera de asemenea si protectie probiotica prin faptul ca in el se cultiva bacterii benefice precum lactobacilii si bifidobacteria.

In plus prin alaptare copilul primeste toate vitaminele si mineralele necesare, vitamine care desi in cantitate mai mica decat in laptele praf imbogatit artificial, sunt mult mai usor asimilabile.

Laptele matern - sursa de anticorpi

O caracteristica extreme de importanta a laptelui matern, de care in prezent este constienta toata lumea, este ca prin el se transmit anticorpi, imunoglobuline cu rolul de a proteja nou-nascutul inca de cand iese in mediu extra-uterin.

Anticorpii de transmit in primele luni de viata doar prin laptele matern si continua sa fie primiti de catre copil atat timp cat este alaptat, indiferent ca a trecut de 1 an, 2, 3 sau mai multi.

Prin laptele matern se transmite de asemenea protectie impotriva unor boli cronice. Cercetarile au corelat alaptarea si cu un risc mult ai scazut de a dezvolta: boala celiaca, diabet, scleroza multipla, SIDS (sindromul mortii subite la sugar), cancer in copilarie, osteoporoza, boli cardio-vasculare, infectie cu helicobacter pilori, colita ulcerohemoragica, boala crohn, obezitate, dermatita atopica, alergii, astm.

Acestea sunt lucrurile benefice care se transmit prin alaptare dar mamele se intreaba adeseori daca prin laptele matern nu pot transmite si lucruri de nedorit precum virusi, boli, substante nocive etc. Sa vedem cum sta situatia din acest punct de vedere:

Cand mama se imbolnaveste ea nu transmite copilului boala, ci, dimpotriva, ii transmite anticorpii care il ajuta sa lupte cu virusul. Cei care recomanda intreruperea alaptarii atunci cand mama se imbolnaveste de gripa, gastro-enterocolite, varicela sau alte boli nu iau in considerare faptul ca virusul a fost transmis deja cel mai probabil la copil, majoritatea bolilor fiind contagioase inca dinaintea aparitiei primelor semne.

Intrerupand alaptarea il vom expune virusului fara sa-i dam posibilitatea sa primeasca anticorpii din laptele matern care fie il vor impiedica sa faca boala fie il vor ajuta sa faca o forma mai usoara a bolii, sa treaca mai usor peste episodul neplacut.