Ce este oxitocina?

Oxitocina este un hormon, produs in principal de catre hipotalamus. Hipotalamusul este o zona din creier care face legatura dintre sistemul nervos si sistemul endocrin, prin intermediul hipofizei. Desi de dimensiunea unei alune, hipotalamusul, alaturi de hipofiza, este responsabil de mentinerea echilibrului delicat al intregului sistem endocrin.

Odata produsa, oxitocina poate fi eliberata direct in sange, prin intermediul hipofizei, sau in alte zone ale corpului, cel mai adesea in creier sau la nivelul maduvei spinarii.

Desi cunoscuta mai ales pentru rolul pe care il joaca in ceea ce priveste nasterea si alaptarea, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ea este implicata in numeroase aspecte ale vietii, mai ales in formarea relatiilor si in declansarea unui raspuns afectiv. Cu alte cuvinte, oxitocina ne face sa ne indragostim.

Care sunt rolurile oxitocinei?

De cand ai devenit mamica cu siguranta ai aflat ca oxitocina declanseaza contractii uterine. Tot ea este responsabila de reflexul de letdown care ajuta bebelusul sa suga laptele din sanul mamei.  Dar in anii 1990 cercetatorii au observat ca femeile care alaptau ramaneau mai calme in fata stresului cotidian decat mamele care isi hraneau copiii cu lapte praf. Aceasta constatare a fost atribuita oxitocinei, iar cercetarile au continuat.

De exemplu s-a constatat ca si in cazul proaspetlor tatici exista o secretie crescuta de oxitocina, care ii face sa se ataseze de copil imediat dupa nastere. De altfel, oxitocina este cea care ne ajuta sa stabilim conexiuni profunde cu copiii, prietenii, partenerii de viata si chiar cu animalele de companie.

Tot oxitocina ne ajuta sa transformam situatiile stresante in ocazii de a ne exprima bucuria. Mai simplu, ea este cea care ne face sa uitam durerile unei nasteri naturale si sa o transformam intr-o experienta care emana bucurie pura.

In timp ce fac dragoste, atat barbatii cat si femeile secreta cantitati crescute de oxitocina. Cercetarile releva faptul ca oxitocina este responsabila de declansarea orgasmului.

Si lucrurile nu se opresc aici. Oxitocina are capacitatea de a regla somnul, calmeaza si confera o stare generala de bine. Oxitocina combate stresul contracarand efectele cortizolului.

Si totusi, de ce e oxitocina hormonul iubirii?

Ca sa intelegi asta trebuie sa stii ca reactiile chimice care au loc in creierul nostru atunci cand cunoastem pe cineva sunt atat de rapide incat dureaza cel mult 4 minute sa ne hotaram daca acel cineva ne este sau nu pe plac. Se spune ca dragostea are 3 etape.

  1. Prima etapa, cea de dorinta, este declansata de hormonii sexuali, testosteron si estrogen.
  2. Cea de-a doua, cea de atractie, este cea in care te simti ca lovit de fulger si nu iti poti lua gandul de la noua pasiune. Aceasta faza este dominata de 3 hormoni: adrenalina, dopamina si serotonina.
  3. Faza a treia, cea de atasament, este cea care conduce la formarea cuplurilor stabile, de durata. In aceasta faza sunt implicati 2 hormoni: vasopresina si, cu un rol covarsitor, oxitocina.