Atunci cand parintii isi imagineaza viata in 3 alaturi de un bebelus, se gandesc mai degraba la chiote de bucurie si gangureli suave si mai putin la scutece murdare sau...saliva in exces. Totusi, multi bebelusi saliveaza intruna. Sa vedem de ce si daca este ceva de facut!

Cand incepe bebelusul sa saliveze?

Cei mai multi parinti se plang de aparitia acestei probleme in jurul varstei de 3 luni a bebelusului. Exista o explicatie perfect rationala pentru aceasta: in jurul varstei de 3 luni, glandele parotide ajung la maturitate si isi incep secretia.

Faptul ca tot in jurul acestei varste bebelusii dobandesc abilitatea de a-si baga mainile in gura si de a molfai nu face decat sa stimuleze aceasta secretie.

Totusi, de ce saliveaza bebelusul?

Foarte simplu! Pentru ca nu stie inca sa inghita saliva. Bebelusii stiu sa inghita lichidul care le ajunge in partea din spate a cavitatii bucale – cum se intampla cu laptele atunci cand sug. De aceea, atunci cand stau intr-o pozitie semiridicata, bebelusii lasa sa le curga din gura o parte din saliva.

O alta cauza a hipersalivatiei poate fi reprezentata de eruptia dentara. Aceasta este dureroasa si produce o iritare gingivala continua, care se asociaza cu hipersalivatie.

Exista si beneficii ale salivatului?

O cantitate mare de saliva nu este neaparat un lucru rau. Saliva ajuta la curatarea gingiei si a dintilor de resturile alimentare si de bacterii. Enzimele pe care le contine saliva ajuta la digerarea carbohidratilor.

Saliva, datorita mucusului pe care il contine, joaca si rol de lubrefiant al aparatului digestiv. Exista un numar mare de bebelusi care sufera de un reflux gastrointestinal moderat. In cazul lor, saliva lubrefiaza esofagul protejandu-l de actiunea iritanta a sucului gastric si dilueaza aciditatea acestuia.

Studiile au demonstrat si ca saliva contine o substanta denumita factor de crestere, care actioneaza asupra mucoasei intestinale, grabindu-i maturizarea.

Daca salivatia copilului este extrem de abundenta, poti incerca sa discuti despre asta cu medicul pediatru.

Exista rare cazuri in care copiii care manifesta vreun fel de intarziere de dezvoltare au dificultati de inghitire a salivei, generate de o slabiciune a muschilor implicati in acest proces. In rest, in cazul copiilor perfect sanatosi, salivatia in exces este perfect normala si dispare in timp.