Cele cateva zile pe luna in care nu ai chef sa iesi din casa. Cele care te insotesc jumatate din viata si desi le detesti, cazi in depresie atunci cand dispar pentru totdeauna. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre ciclul menstrual.
Ce este ciclul menstrual?
Ciclul menstrual reprezinta o succesiune de schimbari prin care trece corpul fiecare femei luna de luna, pregatindu-se pentru eventualitatea unei sarcini. In fiecare luna, in interiorul uterului se dezvolta un strat ingrosat de mucoasa, pregatit pentru implantarea ovulului fecundat. Daca nu exista nici un ovul fecundat, uterul pierde acest strat. Aceasta este sangerarea lunara cunoscuta sub denumirea de ciclul menstrual sau menstruatie.
Care este durata ciclului menstrual ?
Durata ciclului menstrual se calculeaza numarand zilele dintre prima zi a unei menstruatii si prima zi a menstruatiei urmatoare. In medie, ciclul menstrual dureaza 28 de zile, dar poate varia ca durata intre 21 de zile la maturitate si 45 de zile in anii adolescentei.
Care sunt fazele ciclului menstrual?
Schimbarile hormonale care se produc luna de luna permit impartirea ciclului menstrual in 3 faze.
Faza menstruala este prima dintre ele si se concretizeaza prin debutul hemoragiei. Mucoasa uterina groasa se desprinde si se elimina timp de 4-6 zile. Sangerarea este de obicei mai abundenta in primele 3 zile, cand poate fi insotita si de dureri in partea de jos a abdomenului. Aceste dureri sunt produse de uterul care se contracta pentru a elimina eficient continutul.
Cea de-a doua este faza foliculara, in cursul careia un folicul ovarian matur va elibera un ovul. In mod normal, in fiecare luna un ovar elibereaza un ovul. Odata cu eliberarea ovulului, uterul incepe sa se pregateasca pentru o posibla sarcina. Acest proces poate varia ca durata, dar reprezinta cea mai importanta faza a ciclului menstrual. Ultimele doua zile ale fazei foliculare impreuna cu ziua ovulatiei reprezinta asa-numita fereastra de fertilitate, in care ai cele mai mari sanse sa ramai insarcinata.
Cea de-a treia faza este faza luteala, denumita si faza premenstruala. Ea incepe in ziua ovulatiei. Daca ovulul este fecundat si se implanteaza in peretele uterului, varsta sarcinii se va calcula din prima zi a ultimei menstruatii. Daca ovulul nu este fecundat, sau daca dintr-un motiv oarecare nu se implanteaza in uter, mucoasa uterina pregatita incepe sa se desprinda, eliminandu-se prin intermediul sangerarii menstruale din luna imediat urmatoare. Tot in aceasta faza majoritatea femeilor au ceea ce este denumit sindrom premenstrual. Din cauza schimbarilor hormonale din aceasta perioada, ele se simt incordate, pot fi nervoase sau excesiv de emotive. Pot face retentie de lichide, pot avea sanii sensibili sau eruptii acneice.
Tulburarile ciclului menstrual pot avea numeroase cauze
Printre cele mai frecvente probleme legate de ciclul menstrual se numara durerea intensa, sangerarea abundenta sau menstruatiile neregulate.
Amenoreea reprezinta absenta menstruatiei. Ea este determinata de cele mai multe ori de un dezechilibru hormonal care este important sa fie tratat deoarece influenteaza si alte organe. Sindromul ovarului polichistic este o cauza frecventa.
Dismenoree este termenul medical care defineste menstruatii dureroase. Ea este destul de des intalnita la adolescente, neavand neaparat o semnificatie patologica. La maturitate aceste crampe dureroase pot fi un indiciu de endometrioza.
Sangerarile anormale pot apare intre menstruatii, dupa contactul sexual, sau pot fi sangerari mult mai abundente decat de obicei. Cauzele sunt numeroase, dar nu este bine ca problema sa fie neglijata deoarece pot aparea complicatii serioase.
Cand trebuie consultat medicul? Exista cateva situatii in care e recomandat sa soliciti sfatul medicului:
- Au trecut mai mult de 90 de zile de la ultima menstruatie.
- Ai deodata cicluri menstruale neregulate sau mai scurte de 21 de zile sau mai lungi de 35 de zile.
- Sangerezi mai mult de 7 zile, mai abundent decat de obicei sau ai nevoie de mai mult de un absorbant pe ora.
- Faci febra si te simti rau dupa folosirea tampoanelor interne.
- In cazul adolescentelor daca pana la varsta de 15 ani nu s-a inregistrat nici o menstruatie. Au trecut mai mult de 3 ani de cand au inceput sa creasca sanii dar nu ai avut inca menstruatie. Sau ai 13 ani si sanii au ramas nemodificati.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.