Infecțiile urinare sunt dintre cele mai răspândite infecții bacteriene. Vinovate de simptomele ei neplăcute precum senzație de arsură la urinare, eliminarea de cantități mici de urină și nevoia de a tot urina, urină tulbure sau cu miros diferit sunt bacteriile, în special E.coli.
În mod normal, corpul nostru elimină aceste bacterii, însă atunci când sistemul nostru imunitar nu poate lupta cu aceste bacterii, ele se înmulțesc necontrolat și duc la apariția infecțiilor.
Nu doar femeile pot face infecții urinare, ci și bărbații, însă la femei apar mai des din cauza uretrei mai scurte decât la bărbați. În timpul sarcinii, o femeie este și mai predispusă la astfel de neplăceri. Din cauza sarcinii în creștere și a modificărilor prin care trece corpul tău, între săptămânile 13 și 24 riscul de a dezvolta infecții ale tractului urinar este mai mare.
De ce sunt mai predispusă la infecții urinare în sarcină?
În timpul sarcinii nivelul crescut de progesteron relaxează mușchii trompelor uterine (acestea fiind canalele care transportă urina din rinichi în vezica urinară), încetinind fluxul urinei. În plus, uterul, care este din ce în ce mai mare, împiedică în continuare eliminarea urinei. Aceste schimbări, la care se adaugă tendința de a elimina mai multă glucoză în urină, te expun mai mult la infecții renale și ale vezicii urinare.
INFO ClubulBebelușilor: ALTE CAUZE ale infecțiilor urinare frecvente
Unele metode contraceptive (spre exemplu, diafragma) te pot predispune la infecții urinare recurente; spălăturile vaginale care distrug flora vaginală cresc riscul infecțiilor urinare; lenjeria intimă strâmtă, costumele de baie care se usucă greu, neigienizarea acestora după fiecare purtare – toate te predispun la apariția infecțiilor urinare; femeile la premenopauză și la menopauză prezintă un risc crescut de a dezvolta infecții urinare frecvente din cauza scării nivelului de estrogen.
Cum recunosc o infecție urinară?
Dacă urinezi mai frecvent decât în mod normal, ai senzația de arsură la urinare sau febră, înseamnă că ai o infecție a căilor urinare. Simptomele pot fi ușor diferite, în funcție de localizarea infecției – infecții urinare inferioare și infecții urinare superioare.
Simptome ale infecției urinare inferioare: durere sau senzație de arsură la urinare; senzație de sensibilitate în partea inferioară a abdomenului; eliminarea unei cantități mici de urină și nevoia de a urina în continuare; urină tulbure cu un miros diferit, alterat; durere în jumătatea inferioară a spatelui; febră și frisoane; greață sau vărsături frecvente.
Simptome ale infecției urinare superioare: febră de peste 38 de grade Celsius; frisoane; stări de greață; vărsături; dureri laterale în zona taliei; dureri puternice de spate.
Comunică-i aceste simptome medicului. În lipsa simptomelor comune, cele pe care le știe toată lumea, legate de durerea la urinare și senzația de a urina încontinuu, durerea abdominală sau durerea de spate semnalează uneori tot o infecție a căilor urinare. Recunoașterea și tratarea infecțiilor căilor urinare sunt deosebit de importante în timpul sarcinii. Lăsate netratate, aceste infecții provoacă uneori intrarea prematură în travaliu către sfârșitul sarcinii.
Infecție urinară în sarcină? Ce analize va trebui să fac?
Este foarte important consultul medical încă de la apariția primelor simptome.
Discuția cu medicul ginecolog care îți urmărește sarcina este primul pas. Acesta va dori să știe când au apărut simptomele, dacă sunt ușoare sau intense, dacă apare usturime la urinare, dacă există febră etc. Apoi va cere să faci analize:
Sumar de urină și urocultură – sumarul de urină confirmă prezența unei infecții, iar urocultura dezvăluie care este bacteria care o cauzează. În felul acesta, medicul poate alege un tratament la care bacteria respectivă să reacționeze imediat și să te ajute să scapi de infecție.
Ecografie renală sau examen RMN – este o analiză care se cere în cazul în care te confrunți cu episoade dese de infecții urinare și ajută pentru a depista o eventuală anomalie a tractului urinar.
Ce tratament va trebui să iau pentru infecție urinară în sarcină?
Ți se vor administra antibiotice, prescrise de medic. În cazurile ușoare, tratamentul poate dura 1-3 zile, în timp ce infecțiile moderate pot dura și câteva săptămâni. S-ar putea să primești și un analgezic pentru a reduce durerea la urinare. Cazurile grave se vor trata cu antibiotic intravenos la spital. În cazul infecțiile urinare ușoare, poți apela cu încredere la anumite plante care au proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante, care te vor ajuta să elimini infecția.
Un astfel de exemplu este URACTIV MAMI, capsule, un produs ce conține un complex de bioflavonoide, vitamine, polifenoli cu efecte benefice asupra tractului urinar.
Extractul de merișor, de echinaceea și de măceș sunt în topul plantelor medicinale care pot fi utilizate de gravide, dar și de femeile care alăptează.
Fructele de merișor și cele de măceș sunt bogate în bioflavonoide și vitamina C, putând fi utilizate atât proaspete, cât și sub formă uscată.
Echinaceea și vitamina C sunt remedii cunoscute pentru buna funcționare a sistemului imunitar care , în combinație cu merișorul și măceșul, cresc rezistența organismului la infecții și au un efect benefic asupra tractului urinar.
Cum se administrează Uractiv Mami: câte 1-2 capsule pe zi, în cure de 1-2 luni, alternate cu perioade egale de pauză sau ca adjuvant în tratamentul cu antibiotice (1 capsulă de 3 ori pe zi).
Atenție la infecțiile urinare la copii!
Și copii pot face infecții urinare, nu atât de des ca adulții, fetele fiind mai predispuse decât băieții. Nu sunt boli grave, se tratează cu antibiotice, însă netratate pot leza organele aparatului urinar. Se manifestă cu febră, durere/usturime la urinare, urină cu miros neplăcut, letargie ori irascibilitate, pierderea apetitului.
De cele mai multe ori sunt cauzate de bacteriile care pătrund din sistemul digestiv în uretre. Adică atunci când ștergerea după urinare se face greșit, dintre spate către față, putând antrena resturi de fecale în tractul urinar. Alte cauze:
- constipația – care provoacă o inflamație a colonului care presează vezica urinară și nu permite golirea completă a acesteia, favorizând înmulțirea bacteriilor.
- abținerea copilului, lucru care se întâmplă des în procesul de învățare a acestuia la oliță. Cu cât urinează mai rar, cu atât riscul de infecție urinară este mai mare.
ALINAN URACTIV sirop, este un preparat din ingrediente naturale, atent alese, special conceput pentru îngrijirea tractului urinar la copiii peste 1 an. Siropul conține ulei de ricin, tinctură de propolis, extract de merișoare, extract de măceșe și este recomandat pentru menținerea sănătății tractului urinar (câte 5 ml de 2 ori pe zi, în cure de 1-2 luni) ori ca adjuvant la terapia cu antibiotice (5 ml de 3 ori pe zi).
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.