Colicile și crampele abdominale sunt situații care se manifestă prin accese repetate de plâns excesiv la un bebeluș care este altfel sănătos. Crizele de colici sunt frecvente și pot fi foarte supărătoare pentru părinți. De obicei dispar la vârsta de 3-4 luni.
Colicile descriu o situație comună în care un bebeluș plânge mult, fără un motiv aparent. Este imposibil să știm ce simte copilul, așadar nu știm cu adevărat care sunt simptomele colicilor. Dar bebelușii cu colici par să aibă o durere de burtă. Există o serie de definiții medicale posibile ale colicilor. O definiție folosită medical este „episoade de iritabilitate, agitație sau plâns care încep și se termină fără un motiv aparent și durează cel puțin trei ore pe zi, cel puțin trei zile pe săptămână, timp de cel puțin o săptămână, la un copil de până la 4 luni, fără niciun alt diagnostic de boală.
De obicei, copiii cu colici:
• sunt sănătoși din punct de vedere medical;
• iau în greutate așa cum trebuie;
• nu manifestă episoade vomitive;
• au scaune normale;
• se hrănesc bine;
• plâng de regulă seara sau după-amiaza târziu;
• sunt bine între aceste episoadele de plâns.
În timpul episoadelor de colici tipice, copilul:
• plânge neconsolat;
• își trage piciorușele în sus spre piept;
• se înroșește la față în timp ce plânge;
• își pot arcui spatele atunci când plâng.
Cum îți poți da seama dacă copilul tău are colici?
Acesta este unul dificil, pentru că – așa cum spuneam – nu ne pot spune ce simt. Diagnosticarea colicilor, atât pentru părinți, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății, este mai degrabă pusă pe absența altor simptome, adică despre ceea ce copilul NU are, rămânând la latitudinea cadrului medical care îl examinează să se pronunțe dacă aceste crize sunt puse doar pe seama colicilor. De obicei, bebelușii cu colici se potrivesc descrierii de mai sus. Cel mai important este faptul că nu pare să fie altceva în neregulă.
Dacă bebelușul plânge mult, cere sfatul pediatrului. De obicei, medicul va putea diagnostica colicii punându-ți întrebări despre bebeluși și examinându-l. Nu există teste pentru colici, dar medicul va verifica dacă nu par să existe alte cauze pentru plânsul bebelușului. Nu există simptome specifice pentru colici – doar imaginea tipică descrisă mai sus și lipsa semnelor unei boli mai grave.
Cât durează o criză de colici?
Crizele de colici ale bebelușului pot dura de la câteva minute până la 2-3 ore sau mai mult. Bebelușii scapă de colici până la vârsta de 6 luni, mulți chiar și înainte de această vârstă (la majoritatea până la vârsta de 3-4 luni).
Care este cauza acestor colici?
În ciuda faptului că colicile sunt incredibil de frecvente, cauza nu este cunoscută. Au fost sugerate o serie de cauze posibile. Acestea includ:
• imaturitatea sistemului digestiv al bebelușilor;
• mișcarea excesivă a mușchilor intestinali și o sensibilitate la durere;
• un dezechilibru de germeni (bacterii) în intestin, care se corectează treptat în câteva săptămâni;
• unele studii sugerează că sunt mai frecvente la bebelușii născuți din mame care fumează sau dau naștere la o vârstă mai înaintată (peste 35 de ani).
Cât de frecvente sunt colicile?
Se crede că afectează unul din cinci bebeluși, fiind la fel de comună atât la fete, cât și la băieți. Deci, dacă ai un copil cu colici, nu ești singur! Crizele apar cel mai frecvent în primele șase săptămâni de viață ale unui copil. Și nu țin nici de modul de hrănire, deci apar atât la cei alăptați, cât și la cei hrăniți cu lapte formulă.
Care este tratamentul colicilor?
Aceasta este întrebarea de un milion de dolari! În cea mai mare parte, gestionarea colicilor implică a afla ce funcționează cel mai bine pentru tine și copilul tău într-un mod care provoacă un nivel minim de stres. Există câteva strategii care au dat rezultate la alți copii:
Ia-l în brațe când plânge pentru a-l calma. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să ții continuu în brațe un copil care plânge. Dar anumite poziții de ținut în brațe – cum ar cu burtica lui dezvelită direct pe pielea ta, sau cu burtica lui pe antebrațul tău – par să-i calmeze pe unii plângăcioși.
Mișcarea uneori ajută. Poți încerca să îl legeni ușor sau să îl scoți la plimbare într-un cărucior, sling sau marsupiu. Pe unii îi liniștește plimbarea cu căruciorul sau chiar cu mașina.
„Zgomotul alb“ ajută uneori. Zgomotul de fundal, cum ar fi un aspirator, muzică în surdină, o mașină de spălat sau un uscător de păr poate fi, în unele cazuri, liniștitor.
Scăldarea copilului într-o baie caldă. O altă strategie care ajută la liniștirea crizelor de colici la bebeluși.
Ajută-l să eructeze după hrănire. Ține-l în poziție verticală după ce mănâncă și mângâie-l ușor pe spatele până când eructează.
Folosește picături anticolici pentru bebeluși. Unele dintre opțiunile disponibile includ simeticona.
De exemplu, marca frecvent utilizată este Alinan colici și balonare. O formulă special dezvoltată, care tratează colicile și crampele abdominale ale bebelușilor datorate excesului de gaze abdominale. Ingredientul principal este emeticona.
Alinan colici și balonare este indicat pentru tratamentul simptomatic al afecțiunilor abdominale cauzate de excesul de gaze intestinale și pentru ameliorarea colicilor și crampelor digestive la copii. Durerea asociata colicilor poate fi cauzată de acumularea de gaze la nivelul tractului digestiv al bebelușilor.
Alinan colici și balonare favorizează eliminarea acestora pe cale naturală, eliminând astfel principala cauză a colicilor. Utilizarea constantă poate ajuta la prevenirea acumulării de gaze abdominale.
Cum se administrează: doza uzuală este de 0,5 ml înainte de fiecare masă.
Alinan colici și balonare trebuie utilizat câteva zile pentru a obține rezultate optime. Utilizarea constantă poate ajuta la prevenirea acumulării de gaze abdominale. Dacă după 3-4 zile de la prima administrare colicile bebelușului încă persistă, doza se poate dubla la 1 ml. De asemenea, aceasta doză se recomandă înainte de masă de seara și pe timpul nopții.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.