Caria de biberon este una dintre problemele despre care pediatrii ar trebui sa le vorbeasca parintilor de timpuriu deoarece aceasta poate afecta intr-un mod negativ atat dentitia primara, de lapte, cat si pe cea definitiva.
- Cauzele aparitiei cariei de biberon
- Alaptarea reduce riscul de a dezvolta carie de biberon
- Complicatiile cariei de biberon
- Cum se poate evita aparitia cariei de biberon
Desi nu este 100% evitabila, caria de biberon tine mai adesea de obiceiurile de viata decat de factorii genetici. Iata ce reprezinta, de ce apare, care sunt copiii cei mai expusi si cum poate fi evitata aparitia cariei de biberon. Desi in cazul copiilor pana la 6-7 ani dentitia nu este definitiva, ea joaca totusi un rol foarte important in viata celui mic.
Problemele de dentitie se asociaza cu imposibilitatea de a manca eficient si corect, cu deformari ale maxilarului, dificultati de vorbire si are un impact social si psihologic asupra copilului. Atunci cand se refera la cariile pe care le dezvolta copiii pana la 3 ani, medicii vorbesc despre cariile de biberon, facand trimitere la una dintre cele mai frecvente cauze.
CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de o igienă orală încă din primele zile de viață. Îngrijirea primilor dințișori de lapte
Care sunt cauzele aparitiei cariei de biberon?
Caria de biberon afecteaza cel mai adesea incisivii superiori, dar de multe ori apar si la restul danturii. Exista numerosi factori care favorizeaza aparitia cariei de biberon, insa cea mai comuna este reprezentata de expunerea prelungita a dintilor copilului la contactul cu bauturi care contin zahar.
Cel mai adesea, asta se intampla atunci cand copilul adoarme seara cu un biberon in gura, sau daca biberonul plin ii este lasat in pat in loc de suzeta. Explicatia este simpla. Odata ce copilul adoarme, productia de saliva scade dramatic, astfel ca dantura si bacteriile din gura raman mult timp in contact cu lactoza din lapte.
Aparitia cariei de biberon este favorizata de transmiterea bacteriilor care provoaca carii, de la mama la copil. Ori de cate ori mama gusta mancarea copilului cu aceeasi lingurita, sau curata suzeta bagand-o in gura, ea transmite aceste bacterii specifice.
CITEȘTE ȘI: Totul despre dinții de lapte la bebeluși | Erupția dentară
Alaptarea reduce riscul de a dezvolta carie de biberon.
Este foarte adevarat, insa motivele sunt multiple. Unul dintre ele este acela ca sanul mamei nu este folosit ca suzeta mult timp, cum se intampla uneori cu tetina biberonului. Un alt motiv este acela ca laptele matern contine factori care tin de imunitate si care limiteaza numarul de bacterii care se dezvolta in cavitatea bucala.
Trebuie insa sa retinem ca odata cu aparitia dintilor incepe si diversificarea alimentatiei, iar alimentele solide pe care le primeste bebelusul, sau suplimentarea alimentatiei cu formula, il expun riscului.
Complicatiile cariei de biberon pot fi extrem de neplacute pentru copil.
Imagineaza-ti un copil mic, evident reticent cand e vorba sa mearga la medic, care are dureri de dinti ca in cazul oricarui alt tip de carii. In plus, incisivii de pot macina pana la gingie, lasand in interiorul gingiei radacina. Radacinile dentare ramase pot fi impinse afara de dintii definitivi, in momentul eruptiei, insa este posibil ca ele sa devieze unghiul corect de crestere al acestora si sa fie necesar sa fie extrase chirurgical. CITEȘTE ȘI: Demineralizarea dinților de lapte
Cum se poate evita aparitia cariei de biberon?
Desi se pare ca ar exista si un mic determinism genetic al aparitiei cariei de biberon, respectarea unor reguli de crestere a copilului reduc substantial riscul acestei neplaceri. De aceea, medicii au cateva sfaturi.
Este indicat ca, mai ales in cazul bebelusilor care primesc lapte praf, numarul meselor de peste noapte sa fie redus treptat. In mod normal, dupa varsta de 6 luni, varsta medie de aparitie a primilor dinti, bebelusul ar trebui sa aiba cel mult o masa de noapte.
Nu ii da copilului gustari dulci seara. Dupa fiecare dulce, ca si dupa biberonul de lapte praf, indeamna-l sa ia cateva guri de apa.
Incepand cu varsta de 1 an, copiii sunt capabili sa bea din diverse modele de cani; renunta asadar cat mai devreme la biberon si incurajeaza copilul sa renunte la suzeta. Nu lasa copilul cu suzeta in gura toata noaptea, ci scoate-i-o dupa ce a adormit.
CITEȘTE ȘI: Cum recunoști demineralizarea dinților de lapte și care sunt cauzele
Nu e niciodata prea devreme sa incepi sa il speli pe dinti. De la aparitia primului dinte si pana la varsta de 2 ani poti folosi doar o periuta de dinti pentru copii si apa, sau o pasta de dinti special conceputa pentru copii atat de mici, care nu stiu sa clateasca gura si sa scuipe.
In orice caz, pana la varsta de 6 ani este indicat sa asisti copilul in timp ce se spala pe dinti pentru a te asigura ca nu inghite pasta si pentru a-l ajuta sa faca o igiena riguroasa a dintilor.
Tu cum te ocupi de igiena orala a copilului tau pentru a preveni caria de biberon?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Sigilarea dinților la copii – Cea mai eficientă metodă de prevenire a cariilor dentare
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.