Se înroșește. Fața lui exprimă durere. Plânge. E clar că are dificultăți în a elimina scaunul. Așa arată constipația la copii. Pediatrul fetei mele, cu care stăteam de multe ori de vorbă despre diferite subiecte medicale, spunea, când venea vorba de constipație că frecvența scaunelor pe care reușește să le elimine un copil care suferă de constipație este irelevantă. De multe ori, chiar și pentru ei, cadrele medicale. Mai ales că este influențată de vârsta pacientului și de felul alimentației. Așadar, scaunele de mari dimensiuni, întărite și care sunt eliminate cu dificultate sunt cele trei simptome ușor de observat de către părinți pentru un prim semnal de constipație.
Cauzele constipației la copii
Până la vârsta de 1 an, cauzele constipației sunt de natură alimentară. Dacă laptele formulă nu este corect preparat, dacă nu i-am găsit încă bebelușului formula potrivită de lapte praf, ori mai încolo, după 6 luni, după ce intră în plină etapă a diversificării alimentației – toate acestea pot duce la apariția constipației.
Mai apoi, poate să apară constipația cronică obișnuită cauzată de schimbarea unor obiceiuri (învățarea la oliță, începerea școlii, într-un cuvânt schimbarea rutinei zilnice), schimbarea dietei sau dezechilibre în dietă (ocazional, un consum scăzut de lichide), apariția anumitor factori stresanți, un fundal de boală care îi strică apetitul pentru mâncare și îi limitează mișcarea fizică.
Cei care au manifestat cel puțin un episod de defecare dureroasă și abținere de la defecare înainte de a împlini vârsta de 3 ani, au ajuns să aibă un comportament de continuare a abținerii, întărirea scaunului și creșterea acestuia în volum, cu mărirea rectului și apoi, scăderea semnalului de defecare.
Ce soluții există pentru tratarea constipației la copii
Medicamentele și stimulentele laxative ar trebuie să apară ultimele, după ce s-au parcurs etapele de modificare în stilul de viață și în comportament (mai mult sport, mișcare, precum și învățarea copilului să de-a curs defecării), precum și după instaurarea unei diete corespunzătoare (mai multă apă, alimente bogate în fibre, etc). Însă înainte chiar și de acestea, e nevoie de răbdare, pentru că s-a instalat greu și va dispărea la fel de greu. Fiți alături de copil și informați corect medicul care se va ocupa de acest tratament despre cum a apărut și care este mecanismul care o întreține, precum și despre problemele fizice sau psihologice (dacă sunt) ale constipației copilului vostru.
Dacă vorbim de un copil mai mare, e necesar să fie stabilit un acord cu profesorul/educatorul, astfel încât copilul să poată ieși din clasă când simte nevoia, fără să atragă atenția, precum și instaurarea unui mediu confortabil și propice la toaletă. Foarte importantă în acest caz este educarea reflexului de defecație, stabilirea și respectarea unui moment de defecare (de regulă după mese) și educarea copilului să răspundă prompt senzației de defecare, în detrimentul altor acțiuni, oricât de interesante ar fi acestea.
Masajul pe burtică (în sensul acelor de ceasornic), „bicicleta“ cu piciorușele copilului, instaurarea unui stil de viață plin de activități fizice regulate sunt practici nedureroase, chiar plăcute, care ajută în lupta contra constipației, alături, desigur, de un regim alimentar potrivit. Astfel, vor trece pe lista alimentelor interzise carnea, făina albă, cartofii, orezul alb, lactatele (cu excepția iaurtului) și dulciurile rafinate, care vor fi înlocuite de cereale integrale, fructe, legume, miere și multă apă.
În ce constă tratamentul medicamentos pentru constipatie
Medicația constă în clisme și/sau laxative potrivite fiecărui copil și tip de constipație, însă tratamentul este necesar să fie început cât mai devreme, la depistarea primelor semne de constipație, ca să se evite riscul instalării constipației acute.
Prin aplicarea metodelor riguroase de cercetare științifică și tehnologică modernă, compania italiană ABOCA a identificat complexele moleculare naturale care sunt în măsură să faciliteze evacuarea printr-un mecanism care nu irită mucoasa. De asemenea, a investigat capacitatea acestor substanțe de a proteja mucoasa rectală față de procesele inflamatorii care se instalează în caz de constipație.
Astfel ia naștere MELILAX, o microclismă inovatoare care acționează datorită Promelaxin®, un complex activ de miere îmbogățit cu o fracție polizaharidică din aloe si nalbă. Melilax excercită o dublă acțiune de evacuare și protecție:
- Acțiunea de evacuare se datorează atât inducerii stimulului, cât și capacității formulei de a facilita alunecarea materiilor fecale spre exterior, printr-un mecanism non-iritativ ce induce în mod fiziologic reflexul de defecare;
- Acțiunea protectoare se datorează formării unei pelicule care acționează ca o barieră față de agenții iritanți prezenți în materiile fecale, având în același timp și rol de lubrifiere.
În plus, Melilax protejează mucoasa rectală împotriva radicalilor liberi eliberați în cursul proceselor inflamatorii care se instalează ca urmare a stagnării materiilor fecale uscate și dure, datorită conținutului de polifenoli și melanoide cu acțiune puternic antioxidantă. De asemenea, Melilax creează un mediu ostil pentru proliferarea microbiană, combătând astfel pruritul anal și având o acțiune răcoritoare benefică.
Melilax este deosebit de util, datorită acțiunii complexe pe care o desfășoară, în cazul pacienților care, pe lângă constipație, prezintă și alte condiții speciale, cum sunt fisurile anale. Formula a fost special concepută pentru a fi folosită de sugari încă din primele luni de viață.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.