Fiindca este un salt important in dezvoltare multi parinti sunt anxiosi in legatura cu acest lucru, se intreaba daca bebelusul lor se incadreaza in limite normale.

Este important de stiut ca fiecare copil are propriul sau ritm si ca inceputul deplasarii autonome  in postura bipeda poate fi plasat intre 8 si 18 luni.

Dar cum invata copilul sa mearga singur?

De la momentul in care se ridica pentru prima data  singur in picioare tinandu-se de ceva majoritatea copiilor au nevoie de o perioada de “practica” de cel putin 3 luni pentru a incepe sa mearga singuri.

Unii copii trec prin toate etapele, inclusiv “mersul patruped”, altii sar peste anumite etape si trec direct la mers biped, nu exista o regula absoluta.

Multi parinti sunt preocupati sa afle daca exista modalitati prin care sa ajute copilul sa mearga mai repede. In mod normal nu trebuie sa intervenim si sa grabim copilul in dobandirea unei achizitii  pe care o va acumula singur in ritmul propriu, in mod natural.

Daca intervenim cu artificii de genul hamului sau premergatorului putem chiar sa influentam in mod negativ mersul copilului. Citeste si afla de ce nu este recomandat premergatorul

Multi copii care sunt tinuti in ham pentru a invata sa mearga sau pentru a fi feriti de cazaturi invata sa mearga intr-un mod defectuos si nu vor avea simtul pericolului cand vor incepe sa se deplaseze fara acest ajutor, nu vor sti sa se redreseze cand se impiedica, putem spune chiar ca “nu vor sti sa cada”, obisnuiti fiind sa fie prinsi mereu.

De asemenea premergatorul, pe langa faptul ca predispune la accidente, poate obisnui copilul sa mearga pe varfuri, sau cu picioarele indreptate spre exterior.

Cum putem ajuta copilul sa invete mersul singur?

Totusi parintii pot contribui la invatarea copilului sa mearga singur, mai bine spus ii pot crea conditiile necesare exersarii acestui lucru si il pot “antrena” intr-un mod benefic. Sa vedem cum anume:

In primul rand pentru mersul biped este nevoie de muschi puternici, mai ales cei ai spatelui. Astfel exersarea muschilor inca de la cateva luni, prin incurajarea copilului sa deprinda anumite miscari, prin asigurarea conditiilor propice pentru o dezvoltare armonioasa, vor contribui la mersul corect al copilului de mai tarziu.