Asadar, pentru a se dezvolta armonios bebelusul are nevoie de o stimulare continua si variata. Cum in toate trebuie sa avem simtul masurii, bebelusul trebuie stimulat, dar nu atat de mult incat sa-l oboseasca sau suprasolicite.

Cel mai dezvotat  simt al bebelusilor este simtul tactil

Cand o actiune ii produce senzatii neplacute sau dureroase, el reactioneaza prin plans. De aceea, daca apa din cadita este prea calda, el va incepe sa planga. La fel daca in camera este prea cald.

Atingerea ii va permite bebelusului sa-si descopere incetul cu incetul propriul corp. La nastere el nu isi cunoaste nici corpul, nici ceea ce poate face cu anumite parti ale corpului sau. Ducandu-si manuta la gura, descopera o senzatie noua si isi da seama ca mana face parte din corpul sau.

Atingand diverse lucruri din jurul sau bebelusul descorera mai multe texturi. Da-i sa atinga diverse texturi, atat catifelate cat si mai aspre: catifea, pulover, blana, lemn, perete. Cand va incepe sa duca la gura diverse obiecte, asigura-te ca sunt curate si sunt inofensive.

Nou-nascutii aud si reactioneaza la sunete imediat dupa nastere

Vocea ta a recunoscut-o prima si o poate distinge fata de cea a altei femei. Cei mai multi bebelusi reactioneaza la voci cu tonalitate inalta. In scurt timp bebelusul va percepe tonalitatea afectiva a diferitelor mesaje pe care le primeste.

Exista studii care arata ca bebelusii disting sunetele limbii materne de cele ale altor limbi. Pana in jurul varstei de 10 luni se pare ca bebelusii sunt sensibili  la toate sunetele altor limbi decat cea materna, asa ca o idee buna este sa-i oferi ocazia de a auzi discutii, muzica in alta limba decat cea materna.

In timp ce il ingrijesti obisnuieste-te sa vorbesti cu el, ii poti vorbi despre ce faci in acel moment. Poti sta, chiar in fata lui in timp ce vorbesti pentru a-l stimula atat auditiv, cat si vizual. Cand ai ocazia canta-i cantecele simple pentru copii, care pe langa faptul ca ii vor trezi interesul, l-ar putea predispune la somn.

Vederea il pune in contact cu toate persoanele din jurul sau si caracteristile mediului in care creste

La nastere bebelusii vad doar la o distanta de 20 cm, adica distanta dintre fata ta si el atunci cand il alaptezi. Bebelusii au preferinta pentru fetele oamenilor, formele rotunde, contraste puternice intre culori sau lucruri stralucitoare.

Desi la inceput vederea este incetosata, in scurt timp bebelusul va putea sa urmareasca un obiect care se deplaseaza in fata lui. La varsta de 6 luni deja stie sa asocieze vocea cu chipul unei persoane. Intre 4 si 7 luni bebelusii incep sa distinga culorile. Aseaza in raza sa vizuala obiecte de culori, grosimi si forme diferite. Mergi cu el la oglinda si uitati-va amandoi la ea. Imita expresiile sale faciale.

La fel ca atingerea, vederea il va ajuta la descoperirea propriului corp. Vederea il va ajuta sa inregistreze caracteristicile obiectelor ce il inconjoara si sa evalueze distantele, insa nu va percepe pericolul.  

Cele patru gusturi fundamentale: dulce, sarat, amar si acru ii sunt cunoscute de la nastere

Bebelusii sunt atrasi de gustul dulce, apoi de cel sarat si il considera foarte neplacut pe cel amar. Cu toate acestea, papilele gustative ale nou-nascutilor percep concentratii ale aromelor mult mai slabe decat cele ale adultilor.