Sa vedem care sunt cele 8 tipuri de inteligenta identificate de Gardner si sa aflam cum ne dam seama care dintre ele predomina la copilul nostru:

Inteligenta verbala >> Acest tip de inteligenta consta intr-o buna capacitate de exprimare, usurinta in comunicare verbala, abilitati oratorice, fluenta in vorbire.

Copiii la care predomina acest tip de inteligenta in general incep sa vorbeasca repede si corect, le place sa li se citeasca povesti, le place sa povesteasca, prind cu usurinta limbi straine.

Afla cum iti poti invata copilul sa vorbeasca mai multe limbi si la ce rezultate te poti astepta atunci cand in jurul micutului nu se vorbeste numai limba materna. 

Inteligenta logico-matematica >> Acest tip de inteligenta se manifesta printr-o inclinatie spre numere, spre stiinte exacte, o buna capacitate de argumentare, deductie si rationare.

Copiii care au dezvoltata aceasta inteligenta sunt atrasi de numere si operatii cu numere, vad cu usurinta rezolvarea unei probleme, stiu sa isi sustina punctele de vedere intr-un mod argumentat, recunosc erorile de argumentare si le pot combate, au spirit de contradictie.

Inteligenta muzicala >> Acest tip de inteligenta are drept indicii o buna ureche muzicala, usurinta de a invata notele muzicale sau de a canta la un instrument, capacitatea de a recunoaste si a reproduce o linie melodica.

Un copil cu o puternica inteligenta muzicala va fi foarte atras de muzica de mic, va fi in stare sa reproduca sunetele cu acuratete, sa tina un ritm, sa cante cu usurinta.

Fa-i cunostinta micutului tau cu instrumente muzicale adaptate copiilor cat mai curand pentru a-i descoperi aceasta inclinatie. 

Inteligenta spatiala >> este specifica arhitectilor, pilotilor, constructorilor, artistilor plastici.

O buna inteligenta spatiala presupune o gandire dinamica, abilitatea de a crea o reprezentare in spatiu a lucrurilor, capacitatea de a avea o viziune de ansamblu.

Copiii cu o astfel de inteligenta se orienteaza foarte bine in spatiu, pot aprecia corect distantele, invata mai usor daca vad lucrurile in miscare, au o buna imaginatie. Clutiva-i acest tip de inteligenta prin jocuri puzzle. 

Inteligenta kinestezica >> Acest tip de inteligenta presupune o foarte buna coordonare a corpului, abilitatea de a se exprima cu ajutorul corpului/gesturilor/miscarii, aptitudini sportive, o buna motricitate fina, inclinatie spre activitati fizice.

Un copil cu astfel de inteligenta manifesta de mic o buna coordonare ochi-mana, manifesta atractie pentru dans sau sport in general, isi coordoneaza bine intregul corp, este expresiv in gestica.

Dezvolta-i aceste abilitati inscriindu-l de mic la cursuri pentru copii de dans, balet, inot sau alte exercitii fizice adaptate copiilor.