Sunt parinti care nu au de ales cand vine vorba de limbile pe care le va invata copilul. Atunci cand in familie exista persoane care au contact destul de des cu micutul si vorbesc o alta limba, copilul va „prinde” macar cateva cuvinte.

Pe de alta parte, exista parinti care isi doresc sa aiba un copil care vorbeste de la bun inceput mai mult de o singura limba si sunt dispusi sa investeasca in acest lucru. 

Parintii care isi doresc sa aiba un copil bilingv (sau capabil sa vorbeasca mai multe limbi) se intreaba cel mai adesea cum pot obtine lucrul acesta. Cel mai simplu mod este sa-i vorbesti pur si simplu copilului in mai multe limbi.

Mintea lui este pregatita, de la bun inceput, sa invete prin imitarea celor din jur, asa ca daca este expus la mai mult de o limba vorbita, va putea deveni, destul de usor, un copil bilingv. 

Copilul poate invata sa vorbeasca pana la patru limbi simultan, cu conditia sa fie expus constant la acestea. La inceput, copilul va stoca toate limbile invatate la un loc, fara a face o distinctie intre ele.

Aceleasi zone din creier vor fi utilizate pentru a „gazdui” toate limbile la care este expus in prima perioada a vietii. 

Copilul trebuie expus cat mai devreme la toate limbile pe care le-ar putea invata pentru ca incepe sa recunoasca sunete sau cuvinte simple de la cateva luni.

De la sase luni incepe deja sa repete sunete foarte simple si trebuie sa fie pregatit pentru a le folosi in formarea cuvintelor din mai multe limbi! Citeste mai multe despre dezvoltarea vorbirii la bebelusi

Exista posibilitatea de a introduce limbi straine si mai tarziu, iar unii parinti aleg aceasta varianta. Nu exista o limita clara a numarului de limbi diferite pe care le-ar putea invata un copil, dar diferitele limbi straine nu vor mai fi memorate la fel.

Daca le invata mai tarziu, copilul va folosi parti diferite ale creierului pentru a memora limbile straine si astfel va face o distinctie intre limba materna si limbile invatate ulterior. 

Ce beneficii poate avea invatarea mai multor limbi

Sunt parinti care isi fac griji ca micutul care este expus mai multor limbi simultan ar putea deveni confuz sau i-ar putea fi mai greu sa invete sa vorbeasca. Acestea nu ar trebui sa reprezinte motive serioase de ingijorare. Orice mica intarziere va fi recuperata destul de usor odata ce micutul incepe sa vorbeasca, iar confuzia va disparea cu timpul.

De asemenea, invatarea mai multor limbi aduce cu sine foarte multe beneficii pe termen lung. Pe langa faptul ca va putea comunica cu mai multe persoane, copilul bilingv va beneficia de o memorie mai buna si de o capacitate de ascultare mai dezvoltata.  

Tinand cont ca este si foarte simplu de obtinut, nu exista niciun motiv pentru care copilului sa nu i se dea posibilitatea de a invata mai multe limbi.

Cel mai important aspect este ca in familie sa existe o intelegere clara intre parteneri asupra felului in care va fi educat copilul.

Trebuie luat in considerare faptul ca un partener s-ar putea simti nesigur cand copilul incepe sa vorbeasca o limba pe care el nu o poate intelege.