Imediat după ce un copil a apărut în viața ta, ai nevoie, psihic și fizic, de o perioadă în care să îți revii, pentru ca abia apoi să poți să te concentrezi pe o posibilă sarcină.

Ca mămică, atenția ta va fi îndreptată aproape exclusiv asupra noului născut, care are nevoie de tot sprijinul și toată dragostea ta. Toate celelalte priorități (anterioare), grijile și planurile tale vor cădea pe un loc secund, în fața noilor probleme.

Când poți face sex după naștere?

Poți începe să întreții relații sexuale atunci când amândoi sunteți pregătiți, fizic și psihic dar nu mai devreme de cel putin 6 saptamani dupa nastere.

Nașterea unui copil va cauza nenumărate schimbări psihice și emoționale, atât pentru tine, cât și pentru proaspătul tătic.

Nu trebuie să te simți presată de timp dacă nu ești pregătită nici după 2 sau 6 luni de la naștere. Partenerul tău va înțelege câte schimbări a suferit și suferă corpul tău. Citeste mai multe aici despre cum va fi sexul dupa nastere

Când trebuie să folosești metode contraceptive după naștere:

Acest lucru depinde, în principal, de metoda pe care o folosești pentru a-ți hrăni copilul. Dacă îți hrănești copilul cu lapte praf sau combini alăptatul cu formula, poți să fii din nou fertila chiar si la 3 săptămâni după naștere.

Menstruația poate apărea și după 3 luni, însă vei putea rămâne însărcinată cu 2 săptămâni înainte de prima menstruație, așa că ar trebui să fii pregătită.

În cazul în care îți hrănești copilul fără lapte praf, doar alăptându-l, menstruația ta poate întârzia mai mult, însă ovulele pot fi eliberate fără ca tu să îți dai seama.

Dacă îți alăptezi copilul, exclusiv sau il alimentezi mixt, vei avea mai puține posibilități de contracepție, deoarece multe dintre acestea pot afecta calitatea laptelui matern. Există însă nenumărate metode, astfel încât tu să nu ai nicio altă grijă decât a nou-născutului.

Daca alaptez pot sa raman insarcinata?

Multe femei cred că nu pot să rămână însărcinate dacă alăptează. Alăptarea ca metodă de contracepție sau metoda amenoreei lactice (MAL) este considerată o metodă naturală de protecție împotriva unei sarcini în perioada primelor 6 luni de alăptare exclusivă. 

Conform unor studii realizate pentru prima dată de cercetători de la Institutul de Medicină Reproductivă al Universității din Georgetown, USA, și susținută apoi de cercetători din întreaga lume,  metoda amenoreei de lactație (MAL) este sigură în proporție de până la 95%, dacă se respectă câteva indicații:

  • menstruația nu a revenit
  • copilul este mai mic de 6 luni
  • hrănirea bebelușului se face exclusiv prin alăptare regulată.

Acest lucru presupune cel puțin 8 -10 mese pe parcursul a 24 de ore (ambii sâni fiind goliți la fiecare supt), fără a face o pauză mai mare de 3 ore pe timpul zilei sau mai mare de 4 ore pe timpul nopții și fără a-i oferi copilului alte fluide sau orice alt tip de mâncare.

Avand in vedere ca se recomanda alaptarea la cerere si nu la program acesta conditie este usor de indeplinid oferind sanul copilului ori de cate ori trimite indicii ca ii este foame.

Dacă bebelușul tău mănâncă și altceva sau dacă tu folosești o pompa pentru stocarea laptelui, vei beneficia mai puțin de pe urma hormonilor care reduc fertilitatea, secretați de corpul tău atunci când bebelușul este alăptat și, astfel, siguranța acestei metode scade. 

Studiile mai arată că alăptarea parțială frecventă, când hrana adiacentă nu depășește 5-15% din totalul hranei copilului (alăptat înainte de a primi hrană alternativă), reduce semnificativ fertilitatea maternă, însă metoda nu mai este sigură în aceeași proporție.

Dacă hrana adiacentă depășește procentul de 15% sau bebelușul este alăptat la intervale mari de timp, crește fertilitatea acest lucru insemnand ca poti ramane insercinata oricand.

Însă, recomandarea medicilor este de a folosi o metodă de contracepție alternativă, pentru a evita, în mod cert, o sarcină imediat după naștere.

Ovulația începe înainte de a apărea ciclul menstrual, iar în cele aproximativ 10 zile de la ovulație la apariția ciclului menstrual ești neprotejată.