Intervalul de varsta in care convulsiile febrile se manifesta cel mai intens incepe de la varsta de 6 luni si poate merge chiar si pana la 5 ani, vorbind de un termen mediu.

Odata cu maturarea sistemului nervos, dar si cresterii imunitatii copilului odata cu inaintarea in varsta (deci si a rezistentei mai mari la infectii) aceste crize dispar de la sine.

Dar ce inseamna o convulsie febrila, ce urmari poate avea si, mai ales, cum trebuie sa actionati daca sunteti singur sau singura acasa cu copilul manifesta o convulsie febrila ?

Ce sunt convulsiile febrile?

Convulsiile febrile sunt miscari necoordonate ale corpului determinate de dezechilibre la nivel cerebral, dezechilibre favorizate de imaturitatea sistemului nervos central care nu este suficient de capabil la varsta plapanda a celor mici sa raspunda corespunzator mai ales unei cresteri bruste de temperatura corporala.

convulsiile febrile la copii

Desi manifestarea unei convulsii febrile este deosebit de impresionanta, mai ales pentru parintii copilului, majoritatea specialistilor clasifica fenomenul ca fiind total inofensiv.

Sunt mai frecvente la copiii ai caror parinti au avut convulsii febrile, ceea ce inseamna ca exista o influenta genetica. Si sunt mai frecvente in special la copii de varste mai mici, ponderea fiind intre copii cu varste cuprinse intre 12 si 18 luni. In functie de complexitatea lor, convulsiile febrile sunt impartite in doua categorii:

  • convulsii febrile simple caracterizate de o durata scurta, in medie 2-3 minute si o singura manifestare in decursul a 24 de ore
  • convulsii febrile complexe in cazul carora durata depaseste 5 minute si poate dura pana la 15 minute sau mai mult, se repeta o data sau de mai multe ori in decursul a 24 de ore; exista modificari neurologice dupa terminarea crizei.

Cum se manifesta si ce trebuie facut in timpul unei convulsii febrile?

Copilul poate prezenta semne de agitatie sau anxietate, faza urmata aproape imediat de miscari spastice (asemanatoare unor tremuraturi), necoordonate.

Corpul este foarte incordat, se zbate ritmic si copilul este inconstient pe durata unei crize de convulsie febrila.

Pot aparea pierderi de urina sau materii fecale, semne de cianoza (invinetire) sau paliditate pronuntata.

Respiratia se diminueaza sau chiar se opreste, ochii sunt mariti sau, uneori, globii oculari se misca inconstient.

Persoana care se afla in momentul declansarii convulsiei febrile trebuie sa se asigure ca copilul nu este in pericol sau se poate lovi.

Cel mai bine ar fi sa-l puneti pe jos, departe de orice obiect de care s-ar putea lovi, cu corpul intors pe o parte pentru a preveni sufocarea.

Nu administrati apa, medicamente sau mancare. Nu-l scuturati, strigati sau loviti. De cele mai multe ori durata este de ordinul minutelor (in medie 5 minute), cu revenire spontana, dar se poate prelungi. Copilul nu-si va aminti aproape nimic despre acest lucru dar va prezenta semne de oboseala sau indispozitie si cel mai probabil va adormi.

O atentie speciala trebuie acordata in conditiile in care buzele copilului se invinetesc foarte tare in timpul unei crize de convulsie febrila, moment in care trebuie apelat medicul de urgenta, iar pana la venirea medicului trebuie sa aplicati manevre de resuscitare (respiratie gura la gura).

Ce trebuie facut dupa terminarea crizei?

Trebuie sa solicitati un consult de specialitate in urmatoarele cateva zile dupa criza de convulsie febrila, asta insemnand vizita la un medic neurolog care va exclude o eventuala meningita sau encefalita.

Apoi medicul va va indica sa faceti o encefalograma copilului, pentru a putea vizualiza daca s-au produs leziuni asupra creierului.

Indicatia de encefalograma este data in special de durata crizei, cel mai ades facandu-se daca criza a fost complexa, deci a durat mai mult de 2-3 minute.