Socializarea este un concept mult uzitat cand vine vorba despre copii si este firesc, sociabilitatea fiind una din caracteristicile definitorii ale omului. Sa vedem insa in ce consta socializarea copilului in decursul perioadei de 0-3 ani.

Copilul intre 0-1 an

In aceasta prima sub-etapa principala persoana cu care socializeaza copilul este mama, ea este persoana de referinta in universul copilului atat de mic. Fireste ca in jurul sau mai graviteaza si alte persoane apropiate care-i vor deveni familiare si pe care le va recunoaste in cel mai scurt timp dar interactiunea principala la aceasta varsta este cu parintii. In primele luni copilul depinde de parinti, si in special de mama sa si in functie de aceasta interactiune se vor pune bazele viitoarei personalitati a copilului.

Aceasta este o etapa foarte importanta, chiar daca multi gandesc ca nu conteaza prea mult ce i se intampla copilului la aceasta varsta fiindca oricum nu va retine nimic la o varsta atat de frageda. Insa increderea sau lipsa de incredere in lume tocmai in aceasta etapa se formeaza: daca nou-nascutului i se implinesc nevoile, indiferent ca e vorba de nevoia de hrana, caldura sau nevoi afective cum ar fi tinutul in brate, atunci el va avea incredere in lume si in sine.

Daca e in mod constant neglijat, daca nevoile lui nu ii sunt indeplinite prompt sau in totalitate, daca nevoia lui fireasca de a simti apropierea mamei, de a fi luat in brate, este interpretata drept "santaj emotional" si neglijata, el va invata ca lumea nu e ceva in care sa te increzi, pe care sa te poti baza si este posibil sa se transforme intr-un copil neincrezator in sine si in ceilalti, va fi mai retras, mai putin sociabil.

La aceasta varsta sociabilitatea copilului se manifesta in principal  prin a raspunde la zambete, a zambi persoanelor familiare, a ganguri, a simti nevoia apropierii de mama si de alti membri ai familiei, a fi curios in descoperirea mediului inconjurator (pe care "il gusta" la propriu, fiind etapa in care copilul duce obiectele la gura).

Daca nu observati aceste manifestari la copilul de aceasta varsta, daca nu zambeste, daca pare a nu se atasa de cei din jur, ar putea fi ingrijorator dar inainte de a va face scenarii negre adresati-va unui specialist.

Tot in jurul varstei de 1 an (de obicei incepand cu 7 luni ale copilului) apare la majoritatea copiilor anxietatea de separare: copilul incepe sa fie ingrijorat si sa planga daca iesi din raza lui vizuala, chiar daca pleci intr-o alta incapere, cu atat mai mult daca incerci sa pleci de acasa lasandu-l cu altcineva. Este o perioada trecatoare si copilul trebuie ajutat sa treaca peste aceasta avand rabdare cu el, asigurandu-l mereu de preezenta noastra si familiarizandu-l  intai cu alte persoane daca intr-adevar trebuie sa plecam si sa lasam copilul in grija lor.

Copilul intre 1-2 ani

In aceasta sub-etapa copilul capata deja mai multa autonomie, incepe sa mearga, spune primele cuvintele, incepe sa exploreze cu incredere mediul inconjurator. Pentru dezvoltarea abilitatilor sale sociale si incurajarea increderii in sine parintele ar trebui sa-si reprime tendinta de-i interzice copilului diverse lucruri, de a folosi « nu e voie ! » drept leit-motiv.

Decat sa-i interzicem copilului explorarea mediului pentru a-l feri de pericole mai bine am incerca sa-i oferim un mediu cat mai sigur deoarece la aceasta varsta el nu intelege rostul interdictiilor ci doar devine frustrat sau temator din pricina lor.

Asa ca este de datoria noastra, ca parinti, sa indepartam pericolele din calea copilului (punand protectii la prize/ geamuri/ colturile mobilelor, indepartand obiectele casabile din calea lui, tinand in locuri inaccesibile lui obiecte in care s-ar putea rani- cutite, foarfece etc) si sa-l lasam sa descopere lumea, dezvoltandu-si astfel atat abilitatile motrice cat si cele cognitive si sociale.

Citeste mai departe despre moduri de socializare ale copilului mic.