Nasterea unui copil este, cu siguranta, o experienta care schimba totul. Insa de multe ori, in societatea romaneasca si nu numai, nasterea o schimba mai profund pe proaspata mamica si schimba relatia dintre soti.

Taticul se vede de multe ori presat sa se schimbe, din cauza fortelor exterioare, nu dintr-o pornire interioara. Este firesc sa fie asa: oricat de mult si-ar iubi copilul, el nu a trecut prin sarcina si nastere si nu a fost transformat pana in cele mai fine procese biochimice de catre furtuna hormonala.

Oricat de implicat ar fi, nu el il alapteaza pe nou-nascut. Prin forta lucrurilor, tatal revine la serviciu la scurt timp dupa nasterea copilului sau, in timp ce mama petrece 24 de ore din 24 alaturi de bebelus.

In timp ce tatal este obisnuit ca cel mic sa fie ingrijit si in siguranta in absenta lui, mama este invatata sa fie singura care ii ofera bebelusului toate ingrijirile de care are nevoie, toata atentia sa.

Astfel, dupa cateva luni, avem de-a face cu un cuplu obosit, tracasat, cu nevoi diferite si de multe ori nesatisfacute.

Insa prin toate astea trec toti proaspetii parinti. Cu toate acestea, unele relatii dainuiesc peste ani, in timp ce altele pica proba timpului.

Care sunt greselile care pot conduce la divort?

Lipsa de comunicare. Aceasta este prima problema care afecteaza cuplurile. Unde sunt vremurile cand, lipsiti de griji, partenerii vorbeau cate in luna si in stele?

Acum, obositi si stresati, coplesiti de treburile care par sa nu se mai termine, stresati la serviciu si plini de sarcini de indeplinit si acasa, cei doi mai au rareori timp sau dispozitie sa stea de vorba.

Ei isi transmit lucrurile importante care tin de obligatii si indatoriri, schimbari la serviciu si copil, insa rareori mai apuca sa isi vorbeasca despre cum se simt, despre nevoile fiecaruia, despre metode de relaxare si iesire din cotidian.

Convingerea ca iubirea e suficienta. Iubirea este cu adevarat importanta, dar batranii spun ca „trece prin stomac”. Iubirea se schimba, evolueaza si se maturizeaza.

Fluturasii din stomac se transforma in ceva mai subtil si mai stabil. Ea trebuie insa insotita de intelegere, respect, empatie, ajutor, deschidere. Daca te bazezi doar pe faptul ca iti iubesti partenerul si ca si el te iubeste pe tine, s-ar putea sa esuati trist.