De maxima importanta este si comunicarea dintre parinti si copii, bineinteles. Din pacate uneori nu ne dam seama ca modul in care comunicam cu ei nu este cel mai potrivit si ca fara sa vrem ii facem si pe ei sa aiba lacune in comunicare, sa se exprime nepotrivit, sa nu stie sa-si manifeste cererile sau refuzul in mod optim.

Desi se vehiculeaza des termenul de “comunicare asertiva” si se considera ca aceasta este cheia bunelor relatii din familie, multi parinti nu stiu exact la ce se refera aceasta sintagma.

Ce este comunicarea asertiva si cum te poate ajuta sa ai relatii mai bune?

Sa vedem ce presupune acest tip de comunicare si de ce este de preferat altora precum comunicarea pasiva sau comunicarea agresiva.

Comunicarea asertiva pleaca intai de pe pozitii de egalitate: cel care comunica asertiv nu se considera nici superior, nici inferior partenerului de discutii. Cel care comunica asertiv isi sustine punctul de vedere cu incredere in sine dar respectand in acelasi timp punctele de vedere ale celuilalt. El poate oricand sa-si argumenteze convingerile dar nu va arata dispret si ostilitate fata de convingeri opuse, nu isi va impune cu forta opinia.

Din pacate multi parinti nu reusesc sa comunice asertiv cu copiii deoarece pornesc de la premisa ca “parintele stie mai bine”, “eu te-am facut pe tine, nu tu pe mine”, “copilul e dator sa-si asculte parintii” si multe altele care arata ori o mentalitate depasita si paguboasa ori o anumite insecuritate a parintelui care crede ca e necesar “sa se impuna”, “sa nu scape haturile din mana” si crede ca nu poate fi eficient fara comunicare agresiva.

Din nefericire copilul cu care parintele comunica in mod agresiv va prelua la randul sau acest tip de comunicare si va deveni problematic sau, dimpotriva, se va obisnui cu o comunicare pasiva. Dar sa vedem care sunt trasaturile acestor tipuri de comunicare care ar trebui evitate, pentru a le putea recunoaste la noi sau la copilul nostru.

Comunicarea agresiva:

 • Presupune o atitudine auto-suficienta, atotstiutoare, un aer de superioritate;
 • Se bazeaza pe intimidare, umilire, sarcasm sau chiar amenintare;
 • Nu tine cont de parerile si nevoile celuilalt;

Oricat ne-ar veni de greu sa recunoastem, de multe ori avem o asemenea comunicare defectuoasa cu copiii nostri, le impunem ore de somn sau masa fara sa tinem cont de ce doresc ei, le cerem sa faca un anumit lucru fara sa le dam explicatii din lipsa de timp sau de chef, ridicam tonul, folosim amenintari verbale si asa mai departe. Este bine sa recunoastem ca acest stil impunator este in defavoarea relatiei cu copilul si sa incercam sa comunicam de pe pozitii egale, chiar daca suntem mai in varsta si consideram ca avem intotdeauna dreptate. 

Comunicarea pasiva

Aceasta comunicare este manifestata in principal de copii, ca raspuns la comunicarea agresiva a parintilor si are drept indicii:

 • Incapacitatea de a spune “nu”, de a refuza, chiar daca si-ar dori acest lucru;
 • Tendinta de a considera ca opiniile, gandurile, sentimentele tale nu sunt la fel de importante ca ale altora;
 • Timiditate, teama de a-si sustine punctul de vedere;
 • Tendinta de a “merge cu grupul”, de a accepta deciziile altora in loc de a lua o hotarare proprie.

Un astfel de stil pasiv de comunicare va provoca stres, acumulare de frustrare si resentimente, tendinta de victimizare, furie si dorinta de razbunare, deci nu este de mirare daca un copil mereu obedient datorita stilului excesiv de autoritar al parintelui va izbucni mai tarziu, de obicei la vremea scolarizarii, si va deveni un “rebel fara cauza”.

Exista si o combinatie intre aceste doua stiluri si anume comunicarea pasiv-agresiva. Cei caracterizati de acest tip de comunicare spun “da” cand ar vrea sa spuna “nu” iar apoi carcotesc pe la spate. Evita confruntarile directe si isi manifesta ostilitatea prin actiuni sau atitudini negative.

Avantajele comunicarii asertive

Este foarte important ca noi parintii sa comunicam asertiv si intre noi si cu copiii nostri si sa le oferim exemplu deoarece este in beneficiul lor. Un copil obisnuit sa comunice asertiv va avea doar avantaje si anume:

 • Va castiga respectul partenerilor de discutie;
 • Va capata incredere in sine, isi va construi o stima de sine puternica;
 • Va fi capabil sa isi recunoasca propriile sentimente si pe ale celorlalti, va fi empatic;
 • Isi va exersa abilitati precum capacitatea de a lua decizii si de a le pune in practica;
 • Va dezvolta relatii de durata si bazate pe respect reciproc, pe onestitate;
 • Va avea mai mult succes la locul de munca;
 • Va sti sa spuna “nu”, lucru foarte important si care ne protejeaza mult sanatatea mentala, oamenii incapabili sa refuze ajungand sa fie coplesiti de sarcini si de stres.

Unii oameni se nasc cu aceasta capacitate de comunicare asertiva, atii vor trebui sa si-o cultive, sa o exerseze. Daca simti ca ai luat-o pe panta comunicarii agresive cu copilul tau, incearca sa schimbi acest lucru pana nu e prea tarziu, caci risti ca relatia dintre voi sa se deterioreze.

Poti face mici exercitii de comunicare asertiva, cum ar fi ca mereu sa folosesti referire la tine mai degraba decat la el, adica, spre exemplu, in loc sa-i spui:”esti groaznic de dezordonat!” poti sa ii spui:”cand nu-ti strangi jucariile ajung sa le strang tot eu si ma simt obosita, haide mai bine sa le strangem impreuna”.

Poti sa-i spui:”ma simt ranita cand strigi la mine” mai degraba decat “taci o data ca imi spargi urechile” si asa mai departe. Nu este greu sa iti dezvolti un stil asertiv de comunicare in relatie cu ceilalti si mai ales cu copilul tau, trebuie doar sa fii convins ca e calea cea mai buna spre relatii interumane armonioase. A comunica asertiv nu inseamna “a lasa copilul sa ti se urce in cap” cum ar crede unii ci a-l respecta cu propriile sale trairi si opinii, a incerca sa-l intelegi si a lucra la partea de convingere si nu de impunere prin forta.

Tu ce crezi, este comunicarea asertiva cheia intelegerii?