Ce este batista bebelusului?

“Batista bebelusului” este un dispozitiv menit sa suplineasca faptul ca in general pana-n 3 ani copiii nu stiu sa isi sufle nasul astfel ca in perioada racelilor ei sufera din cauza mucozitatilor care le obtureaza respiratia.

Batista bebelusului se monteaza la un aspirator obisnuit, de uz casnic. Aceasta idee ii sperie la inceput pe majoritatea parintilor, timorati ca “vor aspira creierii bebelusului”, dar instrumentul isi regleaza singur intensitatea si nu exista pericole in acest sens.

Ca  orice inventie din domeniul puericulturii, si batista bebelusilor este controversata, fiind ba preamarita ba contestata atat de catre parinti cat si de catre specialisti.

batista-bebelusului

Batista bebelusului - Argumentele pro:

  • Este cel mai eficient mijloc de extragere a mucozitatilor atunci cand alte manevre sau instrumente precum pompa de nas sau aspiratorul nazal manual nu pot face fata;
  • Lasand secretiile sa stagneze exista riscul complicatiilor, al otitelor, al supra-infectiilor;
  • Fara a-i aspira mucozitatile copilul nu poate respira bine, nu se poate odihni, nu poate suge/fi alimentat cu biberonul;
  • Folosind batista bebelusului starea generala a copilului se amelioreaza, odata cu deblocarea cailor respiratorii;

Argumente contra folosirii batiste bebelusului:

  • Extragerea brusca si cu putere a secretiilor nazale usuca mucoasa astfel incat pentru a se apara aceasta va produce mai mult mucus, intrandu-se intr-un cerc vicios: cu cat aspiri mai mult si mai des cu atat secretiile nazale vor fi mai abundente;
  • Batista bebelusului irita mucoasa nazala;
  • Unii specialist spun ca desi este eficienta pe termen scurt, pe termen lung copilul va fi afectat capatand predispozitie spre rinite alergice serioase, din cauza bruscarii mucoasei, si dezvoltand polipi;
  • Mucusul secretat are rolul sau, inclusiv acela de a proteja organismul de praf iar aspirarea totala a narilor lasa poarta deschisa pentru praf si virusi.
  • Multi copii se sperie de zgomotul produs de aspirator.

Cum se foloseste corect batista bebelusului?

In orice caz, asupra unui lucru specialistii cad de acord: nu este bine sa se abuzeze de acest dispozitiv!

Daca parintii se decid sa foloseasca batista bebelusului trebuie sa o faca in conditii de necesitate, cand alte metode alternative precum serul fiziologic, o ceapa taiata in patru pusa in apropierea patului, pozitie cat mai verticala la somn nu au avut succes.

De asemenea trebuie utilizata conform instructiunilor, nasul trebuie bine hidratat cu ser fiziologic sau apa de mare inainte de aspirare pentru a inmuia mucozitatile uscate care altfel nu vor iesi, nu se obtureaza nara cu capatul dispozitivului ci trebuie lasat un pic de spatiu intre ele.