De cele mai multe ori, cand auzim pe cineva stranutand langa noi, primul gand este ca a racit. Insa uneori nu e vorba de nici un fel de raceala, ci de o alergie sezoniera. Alergiile si racelile sunt foarte diferite, insa simptomele sunt atat de asemanatoare incat ii pot induce in eroare si pe medici.

Ce este raceala? Racelile sunt, in general, viroze. Ele sunt produse de virusuri respiratorii, care se transmit extrem de usor pe calea aerului. Exista sute de astfel de virusuri iar cand corpul intra in contact cu unul dintre ele, sistemul imunitar il ataca si il neutralizeaza. Citeste mai multe aici despre raceala la copii

Ce este alergia? Alergia este manifestarea unui sistem imunitar foarte activ. Din diverse motive, corpul confunda un alergen inofensiv (praf, polen, acarieni, etc) cu un agent patogen si il ataca. Astfel organismul sufera de simptomele asociate racelilor, fara ca vreun agent patogen microbian sa fie implicat. Exact ca in cazul racelilor, nasul se infunda si curge, se declanseaza stranutul si tusea. Alergiile insa nu sunt contagioase – nu se transmit de la un individ la altul – desi pot fi ereditare! 

Iata pe scurt cateva caracteristici ale racelilor si alergiilor, in asa fel incat sa poti incerca sa le deosebesti tu insati.

Caracteristica

Raceala

Alergie

Durata

3-14 zile

De la cateva zile la cateva luni, cat persista alergenul in mediu

Perioada anului

Oricand, dar mai frecvent in sezonul rece

Oricand, dar mai frecvent primavara si toamna

Debutul simptomelor

Apar la cateva zile dupa contactul cu virusul, se instaleaza pe rand

Apar imediat dupa contactul cu alergenul

Tusea

Frecventa

Apare uneori

Dureri

Frecvente

Niciodata

Oboseala

Uneori

Uneori

Febra

Uneori

Niciodata

Ochi umezi, iritati

Rareori

Frecvent

Durere de gat

Frecvent

Uneori

Nas infundat sau cu secretii

Frecvent; de obicei secretiile sunt groase, galbui

Frecvent; de obicei secretiile sunt transparente si apoase

Dupa cum se observa racelile si alergiile au destule simptome comune. Insa o diferenta importanta intre ele este aceea ca orice raceala trece in maxim 2 saptamani. Deci daca simptomele dureaza mai mult de atat este bine sa fie contactat medicul.

Daca ai banuieli ca este vorba de alergii, ii poti cere medicului sa iti recomande un test special. Se pot efectua teste sanguine sau cutanate pentru identificarea alergiilor si pentru a obtine ulterior un tratament adecvat. 

Tu sau copilul tau ati avut astfel de probleme? Ce tratament ati primit?