Cei mai multi dintre noi am trecut printr-o operatie de indepartare a polipilor si/sau a amigdalelor. Interventia era foarte „la moda” in perioada copilariei noastre. In prezent ea nu mai este recomandata cu aceeasi frecventa, insa exista cazuri in care ea este singura sansa de a reduce din problemele pe care le presupune o infectie a tractului respirator.

Ce sunt amigdalele si polipii?

Amigdalele sunt formatiuni aflate in spatele cavitatii bucale, cu rol in aparatul imunitar. Ele sunt in numar de doua, cate una pe fiecare parte a gatului, iar dimensiunile lor variaza de la persoana la persoana. Principalul rol al amigdalelor este de a „captura” microbii care ajung in zona gatului prin respiratie. Anticorpii produsi de amigdale omoara microbii si previn infectiile gatului si ale plamanilor.

Polipii sunt alcatuiti din acelasi tip de tesuturi ca si amigdalele si sunt si ei parte a sistemului imunitar. Ei se afla localizati in partea posterioara a cavitatilor nazale. O caracteristica a polipilor este ca ei cresc in dimensiuni dupa nastere, dar cresterea se opreste de obicei in jurul varstei de 3-5 ani. Si ei protejeaza organismul impotriva infectiilor. 

In ciuda rolului pe care il indeplinesc, medicii considera ca functia lor nu este atat de importanta, organismul avand numeroase alte metode mai eficiente de a se proteja. Prin urmare, exista situatii in care aceste tesuturi limfoide mai degraba incurca decat sunt de ajutor.

Problemele legate de amigdale nu sunt foarte numeroase, iar in cazul copiilor cea mai frecventa este  amigdalita. Amigdalita reprezinta inflamarea amigdalelor, asociata cu dureri de gat. De asemenea, copiii fac temperatura, pot tusi, pot acuza dureri de cap, oboseala, dureri la inghitit. Cele mai frecvente amigdalite sunt provocate de virusuri, insa exista si amigdalite bacteriene.

Probleme legate de polipi ( vegetatii adenoide) sunt frecvente la copii. Acestia se maresc in cazul infectiilor virale sau bacteriene si al alergiilor, iar uneori medicii nu reusesc sa identifice nici un motiv al cresterii lor in dimensiuni. De cele mai multe ori ei revin la dimensiuni normale odata infectia vindecata, insa in unele cazuri raman de dimensiuni mari, provocand complicatii.

Cand se recomanda extirparea chirurgicala a amigdalelor?

Medicul poate sugera operatia de extirpare a amigdalelor in cazul in care copilul tau face frecvent amigdalite. Asta inseamna macar 7 episoade de amigdalita in ultimul an calendaristic. De asemenea, este posibil ca niste amigdale de dimensiuni neobisnuite sa ingreuneze procesul de inghitire a alimentelor. Abcesul peritonsilar este o infectie in care se formeaza o veritabila punguta de puroi in jurul amigdalelor, caz in care ele trebuie extirpate si tesuturile curatate. De asemenea, infectiile repetate cu streptococ sunt o indicatie serioasa pentru extirparea chirurgicala a amigdalelor.

Cand se recomanda extirparea chirurgicala a polipilor?

Uneori, polipii sunt deosebit de reactivi si reactioneaza exagerat la cele mai mici agresiuni. Alteori, ei raman de dimensiuni mari chiar si intre episoadele de raceala. Probabil ca acesta este cazul copilului tau, daca respiratia sa este zgomotoasa, daca prefera sa repire pe gura sau daca vorbeste mereu pe nas. Un nas care curge intruna, sforaitul, apneea de somn si otitele repetate si care se vindeca greu sunt alte indicii ca polipii celui mic ar trebui extirpati. 

Operatia de extirpare a polipilor si a amigdalelor este o interventie simpla, care se face cu anestezie generala. Riscurile operatiei sunt mici si sunt legate mai degraba de anestezie sau de o posibila sangerare intra sau postoperatorie.

Eliminarea polipilor si a amigdalelor nu afecteaza in nici un fel capacitatea de reactie a organismului la actiunea agresorilor microbieni intalniti ulterior. 

Tie ti s-a recomandat extirparea polipilor sau a amigdalelor in cazul micutului tau? Care a fost motivul? Ai observat vreo modificare a starii de sanatate a celui mic dupa efectuarea interventiei?