In primele cateva zile dupa nastere, bebelusul elimina lichidul amniotic si secretiile care i-au ocupat intreg aparatul respirator in perioada intrauterina.

De aceea, el stranuta destul de des si poate avea secretii la nasuc, insa acestea nu sunt simptome ale unei raceli ci o evolutie si o adaptare perfect normala la noul sau mediu de viata.

In continuare, bebelusii au obiceiul de a stranuta destul de des. Caile lor aeriene sunt foarte inguste, de aceea este posibil sa respire zgomotos. Atata timp cat bebelusul doarme si se hraneste bine, nu este nevoie sa intervii si nici nu este recomandabil sa o faci. 

Este nevoie sa curatam secretiile nazale ale bebelusului in fiecare zi?

In principiu, nu. Bebelusii fac ceea ce se numeste popular muci de lapte, albi, semiuscati. Daca doresti se poate ca dupa baie sa inmoi o compresa sterila in ser fiziologic si sa o modelezi sub forma unui "betisor" subtire cu ajutorul caruia sa indepartezi aceste secretii.

Nu este insa obligatoriu, ei se elimina singuri cand bebelusul plange, si ce bebelus nu plange niciodata? 

Bebelusul e racit. Cum procedam cu secretii nazale? Cum le aspiram corect?

Majoritatea racelilor vin la pachet cu secretii nazale abundente, care il deranjeaza pe cel mic la supt sau in timpul somnului. In functie de aspectul secretiilor, poti actiona diferit.

Daca secretiile nazale sunt lichide si transparente este suficient sa speli nasul cu ser fiziologic sau apa de mare de 3 ori pe zi. Secretiile nazale apoase se elimina singure, dar este important sa "improspatezi" mucoasa nazala pentru a nu permite bacteriilor sa se inmulteasca local.

Dar nu e bine nici sa exagerezi deoarece iriti mucoasa, iar o mucoasa iritata va secreta din ce in ce mai mult. 

Daca secretiile sunt undeva in nasul bebelusului si il deranjeaza, insa fiind vascoase nu se elimina singure, trebuie sa le fluidifici si sa le scoti.

Foloseste apa de mare sau ser fiziologic din abundenta. Alege un spray cu apa de mare care iti permite sa pulverizezi ce cantitate doresti, in favoarea celor cu puf-urile dozate.

Daca bebelusul e mic, aseaza-l culcat pe spate, intoarce-i capul intr-o parte si pulverizeaza in nara de deasupra pana ce lichidul se elimina pe nara de dedesubt. Repeta operatiunea si cu cealalta nara.

Pentru mai multe detalii poti accesa pe youtube filmulete care iti demonstreaza cum se procedeaza.  

Daca bebelusul sta deja in fund, poti face aceste spalaturi nazale in pozitie verticala. Lichidul trebuie introdus repede, cu presiune, pentru a iesi pe cealalta nara.