Odata cu nasterea bebelusului mult asteptat, multe femei isi dau seama ca parca ar fi fost programate genetic sa stie sa aiba grija de un nou-nascut, in timp ce altele sunt inca derutate sau nesigure pe ele, nu stiu de unde sa-si procure informatiile adecvate, se lasa intimidate de persoane din anturaj care de multe ori au un aer atotstiutor.

Ingrijirea bebelusului - 6 lucruri pe care NU ar trebui sa le mai faci

Nu te stresa din orice!!

Da, este greu sa-ti pastrezi cumpatul cand te simti depasita de situatie sau cand ai impresia ca nu stii ce sa faci, dar incearca sa tii stresul sub control si sa nu te panichezi din orice, asta din mai multe motive.

Unul ar fi ca nou-nascutul este ca un burete care absoarbe toate trairile mamei astfel incat o mama stresata si agitata va avea un bebelus pe masura si astfel se va intra intr-un cerc vicios.

In al doilea rand o mama stresata si agitata poate face erori chiar grave, cum ar fi sa confunde medicamentele de colici sau Vigantol cu alt medicament, sa nu respecte intervalul dintre doua doze de medicamente si asa mai departe. Calmul mamei este un prim pas spre o ingrijire adecvata.

Accepta ajutor din partea altora

Stim ca te simti responsabila pentru copilul tau si asa e si normal, dar exista un proverb care spune ca “e nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil”.

Este evident ca majoritatea mamelor simt nevoia sa fie nedezlipite de bebelus cel putin in primele luni dar asta nu inseamna sa respingi ajutorul oferit de rude sau prieteni la activitati precum: ajutor la menaj, gatit, facut cumparaturi.

Nu trebuie sa te simti vinovata ca nu le poti face pe toate si daca ai binevoitori care se ofera este pacat sa le refuzi ajutorul, mai ales ca astfel vei avea ocazia sa te ocupi mai indeaproape doar de bebe.

Nu trata  niciodata copilul care da semne de boala dupa indicatiile neprofesionistilor

Chiar daca sunt rude, vecine, prietene virtuale care par sa stie totul si care te asigura ca “asa a avut si copilul meu si i-a trecut cu X leac”.

Niciodata nu risca sanatatea bebelusului urmand tratamente dupa ureche, pe principiul ca le-a fost de folos altor copii sau nu le-a facut rau.

Bolile pot sa evolueze si sa se manifeste diferit, medicamentele nu actioneaza mereu la fel asupra oricarui individ, simptomele unei boli pot fi inselatoare prin urmare la orice semn de boala manifestat de un copil foarte mic trebuie sa te adresezi medicului.

Nu iti compara bebelusul cu al altora

Este o capcana in care pica multe mame, din pacate.

Fiecare bebelus are un ritm diferit prin urmare este chiar nociv sa iti fortezi bebelusul sa stea in fund la 6 luni de exemplu, daca nu e pregatit, doar fiindca “al lui X-ulescu statea”, nu este normal sa insisti cu mancarea solida daca bebelusul nu e pregatit de diversificare doar fiindca “baietelul verisoarei manca de toate la 7 luni”, nu are rost sa te stresezi si sa te panichezi ca bebelusul tau are doar 7 kilograme in timp ce altul de aceeasi varsta are 10 kilograme si asa mai departe.

Incearca sa observi ritmul propriu al copilului tau si mai ales sa respecti acest ritm cata vreme nu sunt indicii reale ca ar fi probleme patologice sau nu exista suspiciunea intemeiata a unui retard de dezvoltare.