Aproape toate mamicile se plang de oboseala intr-un moment sau altul in primul an de viata al copilului.

Bebelusul nu doarme destul, nu doarme cand trebuie, nu doarme pentru ca nu e destul de obosit, nu vrea sa doarma. Suna cunoscut?

Care este cea mai frecventa greseala a mamelor?

Cele mai multe mame pornesc de la ideea ca cel mic trebuie sa fie „bine obosit” ca sa doarma mai bine la noapte. Si de aici porneste marea dezamagire si „lupta oarba” pentru somn.

Desi pica de oboseala, bebelusul refuza sa adoarma, plange cand stingi lumina, cand canti sau il legeni sau aplici orice ritual legat de somn.

Atunci, te gandesti ca nu ii este somn si te intorci la joaca. Joaca degenereaza in curand in nervi si plans si cand, in sfarsit, reusesti sa il adormi, descoperi ca se foieste, are un somn superficial, se trezeste de o suta de ori.

Iti promiti ca maine o sa ai grija sa fie cu adevarat obosit la culcare, ca sa doarma „lemn”. Iti este cunoscut scenariul?

De ce bebelusii obositi nu vor sa doarma?

Suprastimularea, cred mamicile, este caracteristica primelor luni de viata ale bebelusului. Nu este adevarat! E drept ca in primele 3 luni de viata bebelusul suprastimulat are un comportament mai spectaculos, manifestat prin crize de plans violent si de neconsolat.

Unii psihologi si pediatri merg pana acolo incat spun ca nu exista colici ci doar bebelusi suprastimulati. Insa suprastimularea ii afecteaza pe copiii de toate varstele.

Copiii nu stiu sa se opreasca atunci cand fac ceva ce ii intereseaza.

Nu e musai sa fie cine stie ce jucarie noua si sofisticata si cu siguranta nu e descoperirea secolului! insa pentru ei este incitant faptul ca au aflat ca pot pune formele in incastru. Sau ca se pot ridica in picioare. Sau ca au inceput sa comunice cu adultii si sa se faca intelesi.

Indiferent care este motivul surescitarii lor, este rolul parintelui sa fie atent la semnele subtile pe care le da cel mic.