Ce inseamna a neglija bebelusul, respectiv copilul de 1-3 ani ?

Neglijarea copilului nu se refera doar la a uita sa-l hranim si sa-i schimbam scutecele sau a-l abandona in casa singur, aceea fiind neglijare extrema sau mai bine zis crima, in cazul unui copil atat de mic si lipsit de autonomie.

Exista si situatii in care neglijarea este mai "subtila", parintii nefiind constienti ca este vorba despre asa ceva si nefiind rau-intentionati, dar efectele fiind tot nocive asupra copilului.

De multe ori mamele considera ca daca nou-nascutul este curat, hranit si tinut intr-un mediu propice ca temperatura este suficient si copilului nu-i mai lipseste nimic.

Prin urmare daca plange, este agitat sau pare nemultumit este fara motiv si nu trebuie luat in seama ci lasat sa planga pana se linisteste singur. Aceasta conceptie nu este deloc benefica, deoarece reduce copilul la o simpla entitate fizica, fara a se tine cont ca el are si nevoi emotionale, spaime care noua ni se par fara motiv dar pentru el sunt justificate, incomfort si spiritual, nu doar fiziologic.

Prin urmare a nu raspunde prompt tuturor nevoilor nou-nascutului inseamna, din pacate, a-l neglija. El se va resemna pana la urma si nu-si va mai semnaliza atat de pregnant nevoile dar asta nu e un semn ca s-a procedat bine ci doar  ca s-a adaptat circumstantelor nefavorabile in care a fost pus.

In alte cazuri parintii isi neglijeaza bebelusul incredintandu-l prea mult unor dispozitive neinsufletite precum balansoare cu diverse functionalitati (muzica, vibratii), leagane, chiar si carucioare sau tarcuri.

Copilul are nevoia primordiala de a simti prezenta umana langa el, in special a mamei, are nevoie cat mai des de caldura bratelor sale, de chipul familiar sau de simpla sa prezenta in incapere.

Este normal sa apelezi la un balansoar cateva minute pentru a-l distra sau adormi, sa-l pui in tarc pentru a fi in siguranta cat faci un dus dar a-l lasa prea mult timp acolo si a-l lipsi prea mult de prezenta ta este tot o forma de abandon si neglijare.

Cand copilul este mai maricel, peste 1 an, neglijarea lui se poate manifesta prin lasarea lui cu orele in fata televizorului pentru a-l tine ocupat si a nu se plictisi si pentru ca tu, ca parinte, sa te poti ocupa "de ale tale". Acest obicei este nesanatos si cu repercusiuni foarte neplacute asupra dezvoltarii atat spirituale cat si fizice si chiar intelectuale a copilului.

Ce inseamna suprastimularea copilului ?

Intre 0 si 2 ani copilul se afla in faza senzo-motorie a dezvoltarii sale, prin urmare  actiunea stimulilor si incurajarea motricitatii sale sunt foarte importante pentru evolutia lui, calea simturilor fiind prima care-i aduce informatii si contribuie la a-i da o idee despre realitatea inconjuratoare. Insa trebuie sa facem o diferenta clara intre stimulare si suprastimulare. In timp ce prima ii este benefica, cea de-a doua ii dauneaza si trebuie evitata pe cat se poate.