Daca va doriti sa incepeti cat mai curand un program intens de exercitii fizice pentru a reveni in forma dupa nastere, trebuie sa luati in calcul faptul ca este important sa asteptati minimum sase saptamani (in cazul unei nasteri normale) sau chiar mai mult (in cazul unei nasteri prin cezariana).

Chiar daca aveti aprobarea medicului dvs, va recomand sa incepeti un astfel de program atunci cand sunteti pregatita. Inainte de a incepe un program regulat de exercitii de intensitate medie, puteti totusi sa faceti cateva exercitii usoare si plimbari in fiecare zi, crescand treptat atat numarul exercitiilor, numarul repetarilor, cat si timpul alocat acestora. 

Exercitiile fizice regulate, alimentatia sanatoasa, fara a tine vreo dieta “minune” si mai ales odihna, va vor ajuta sa va reveniti in forma cat mai curand posibil!

Pentru a arde plusul de grasimi, aveți nevoie de un efort care va creste frecventa cardiaca (un pic de transpiratie nu strica) pentru 20-30 de minute, de trei sau de mai multe ori pe săptămână . Cu toate acestea, recomandarea mea este să se evite activitățile " de mare impact ", pentru un timp, deoarece ligamentele si articulatiile sunt încă vulnerabile. Nu trebuie sa incepeti sa alergati inca de la inceput, deoarece exista o multitudine de exercitii mai sigure, pe care le puteti incerca. Iata cateva exemple:  

Mersul in forta: Un mod ideal pentru noile mamele să exerseze, deoarece poate fi inclus  într-o zi normală. Mersul cu copilul (in suspensor) pot fi un mod de a creste intensitatea mersului. De asemenea, mersul cu caruciorul ofera posibilitatea mamelor sa fie atente asupra posturii in timpul mersului. Postura trebuie sa fie inalta cu umerii relaxati. Cu cat lungimea pasului e mai mare cu atat muschii fesieri vor fi mai implicati. Un alt mod de a creste intensitatea este de a alege un traseu variat cu diferente de nivel sau cu un teren accidentat. 

Pilates sau yoga: Acestea sunt foarte bune pentru a îmbunătăți puterea și flexibilitatea, dar, pentru a mentine o frecventa cardiaca ridicata, sa le combinati cu exercitii aerobice de câteva ori pe săptămână. Unele exercitii din Pilates si Yoga sunt mai intense si nu sunt potrivite. Din acest motiv, trebuie sa va asigurati  ca instructorul este calificat si sa il informati ca sunteti o proaspata mama inainte de inceperea acestui tip de program. 

Înot, sau aquareobics: Apa ofera suport si risc minim de accidentare, asa ca un exercitiu in apa va va crește frecventa cardiaca asigurand o ardere mai rapida a grasimilor. 

Clase de aerobic/Program de fitness: Acestea variază în intensitate, astfel încât recomandarea este de a alege un concept special creat pentru mamici. In cazul in care doriti sa mergeti la clasele normale, cel puțin asigurați-vă că alegeti o clasa care este " low - impact ". Acest lucru inseamna ca in permanenta un picior este in contact cu podeaua. Dacă aveți dubii, întrebați instructorul, și asigurați-vă că acesta știe că sunteti o proaspata mama. 

Programul de fitness pe aparate este recomandat sa il faceti sub atenta supraveghere a unui antrenor personal, cel putin o perioada, pana veti avea cunostintele si forta necesare pentru a va antrena singure.

La World Class am creat un program de revenire dupa nastere special pentru mamici. Afla mai multe si inscrie-te si TU in programul “Fii o Mamica Plina de Energie”.

Mai multe detalii despre program gasiti pe www.worldclass.ro/mamici 

Pentru  inscrieri, contactati-ma direct pe adresa:  mamici@worldclass.ro

Cu drag,           

RAMONA VASILESCU HNYATEK
30 de ani, Mama lui PATRICK (1 an si 4 luni)

Mama & Instructor de Fitness si Aerobic