Ca orice alte produse destinate bebelusilor, scaunele de masina variaza inntre limite foarte largi, atat din punct de vedere al calitatii cat si al pretului. Iata ce trebuie sa stii despre scaunele de masina.

Scaunele auto pentru copii sunt clasificate pe grupe de varsta si/sau greutate

Scaunul auto: Categoria 0 - 13 kg sau 0 - 12 luni >> Bebelusii pana la 9 sau 13 kg sau pana in jurul varstei de 1 an trebuie asezati in „scoica”.

Urmatoarele categorii sunt 9-18 kg si 18-36kg. Exista scaune de masina care se adapteaza asa incat sa fie destinate copiilor intre 9 si 36 kg.

Daca cel mic a depasit 36 de kg dar nu are inca inaltimea de 120cm, nu are voie sa stea pe bancheta asigurat doar cu centura de siguranta. In acest caz, se recomanda folosirea unui inaltator auto, in asa fel incat centurile de siguranta ale masinii sa se aseze corect pe corpul copilului.

Unele scaune din categoria 9-18 kg se pot regla pe inaltime si ca grad de inclinare, facand putin mai confortabil somnul copilului. Este un aspect de care ar trebui sa tii cont daca stii ca faceti calatorii mai lungi sau pe timp de noapte. In plus, la un an, copilul inca doarme destul de des in masina.

Scaunul auto pentru copil - Cu fata sau cu spatele la sensul de mers al masinii?

Normele de siguranta ale „scoicilor” auto spun ca acestea se monteaza doar cu spatele la sensul de mers al masinii. Explicatia este simpla. In cazul unui impact frontal – cel mai frecvent si cel mai periculos tip de impact – copilul asezat cu spatele la directia de mers va fi impins in scaun, iar spatele, gatul si craniul vor fi protejate de scaunul auto. In cazul in care scaunul este montat cu fata la sensul de mers, forta decelerarii bruste il va arunca pe copil catre inainte. Astfel, el se poate rani cu centurile in care este prins sau, mai grav si adesea mortal, craniul se poate dizloca de pe prima vertebra cervicala.

Asadar, la noi in tara, teoretic dupa varsta de 1 an copilul poate fi asezat cu fata la directia de mers a masinii. Totusi, studiile au demonstrat ca ideal ar fi ca pana la varsta de 4 ani, copiii sa stea cu spatele la sensul de mers al masinii. De altfel, exista state in care aceasta prevedere este inscrisa in legislatie, cu alte cuvinte este ilegal sa montezi scaunul copilului altfel. Poti urmari un test comparativ care iti arata ce se intampla cu trupul copilului in cazul unui accident, in functie de cum este montat scaunul de masina. 

Asadar, desi la noi in tara ai libertatea de a alege orice scaun de masina, trebuie sa ai in vedere siguranta copilului tau.

Scaunul auto pentru copil - Sistemul de prindere a centurilor

Exista scaune de masina cu centura prinsa in 3 puncte sau in 5 puncte. Specialistii o recomanda pe cea prinsa in 5 puncte ca fiind mai sigura, cu mentiunea ca este preferabil ca cele doua centuri care vin pe deasupra umerilor copilului sa fie prinse intre ele la nivelul pieptului, pentru a impiedica pe cel mic sa si le scoata in timpul mersului. Este important sa te asiguri ca sistemul de inchidere este suficient de dur incat sa nu permita decat unui adult sa il desfaca. Exista de asemenea sisteme de avertizare sonora in cazul in care cel mic isi desprinde centurile de siguranta in timpul mersului.