Despre sarcina >> Cele mai intalnite Mituri pe care trebuie sa le cunosti

Acidul la stomac sau arsurile sunt provocate de parul bebelusului >> De cate ori o femeie insarcinata se plange de arsuri sau aciditate, cel putin o persoana exclama:”are copilul par mare!” de parca fatul ar pluti prin stomac.

In realitate progesteronul este principalul vinovat pentru aceste neplaceri si de asemenea presiunea crescuta din abdomen care impinge sucul gastric spre esofag.

Dar cum din intamplare majoritatea femeilor nasc copii cu mult par (asa numitul “par de bebelus” care va fi inlocuit pana  pe la 1 an) si de asemenea multe sufera de probleme stomacale, acest mit cu “parul mare al bebelusului care face acid” se bucura in continuare de mare succes si este propagat de la o generatie la alta.

O femeie insarcinata trebuie sa scape de cainele sau pisica din casa >> Cu aceasta presiune din partea tuturor binevoitorilor se confrunta iubitoarele de animale:”trebuie sa dai pisica, e foarte riscant sa o tii in casa!!”, “cum, inca nu ai scapat de caine?!”.

Foarte trista mentalitate, deoarece pentru majoritatea oamenilor animalul de companie este ca un membru al familiei si este absurd sa te descotorosesti de o fiinta iubita sub pretext ca vine alta.

Un animal in casa nu pune probleme deosebite unei femei insarcinate, doar mentiunea de a nu intra in contact cu litiera pisicii caci contactul cu fecalele nu este deloc recomandat putand duce la toxoplasmoza, in rest masurile de igiena obisnuite sunt suficiente.

Nu este bine sa “te miri” pe un om cu handicap fizic sau foarte urat deoarece asa va iesi si copilul >> Ar fi de bun-simt sa luam in considerare doar prima parte a mitului: intr-adevar, nu e deloc frumos si civilizat sa ne uitam fix si lung la o persoana cu anumite deficiente; partea a doua insa e simpla superstitie, desigur.

Daca ar fi adevarata, toate femeile insarcinate s-ar uita nonstop la postere cu Brad Pitt, Johnny Depp sau alte frumuseti masculine care ar putea influenta produsul de conceptie.

O femeia gravida nu isi poate vopsi parul >> Partial fals. Nu exista studii concludente care sa ateste influenta vopselei de par asupra fatului, dimpotriva, o parte din medicii care urmaresc sarcina ne dau “unda verde”, insa daca avem dubii sau nu ne place sa riscam absolut deloc, se poate folosi vopsea fara ammoniac.

Sau incercati sa evitati vopsirea parului in primul trimestru de sarcina, cel de formare al tuturor sistemelor si organelor copilului. 

Mameloanele trebuie pregatite pentru alaptare inca din timpul sarcinii >> Multe gravide sunt sfatuite sa inceapa sa-si pregateasca sanii inainte de nastere, prin frecare cu prosop aspru sau masaj .

Nu este deloc necesar asa ceva, dimpotriva, pe langa faptul ca asemenea manevre pot crea disconfort pot produce si contractii uterine. Afla cum iti poti ingriji sanii pentru alaptare

O femeie trebuie sa renunte la alaptarea primului copil cand ramane insarcinata a doua oara >> De multe ori a doua sarcina survine in viata unei femei cand primul copil are 1-2 ani si este inca alaptat. Exista mitul conform caruia alaptarea trebuie intrerupta intrucat poate provoca pierderea sarcinii, contractii.

Este fals si multe femei continua sa alapteze cu succes in timpul sarcinii si ulterior sa-i alapteze pe cei doi copii in tandem. Oricum la aproximativ 16-20 saptamani de sarcina lactatia va scadea foarte mult, pana la disparitia temporara, astfel incat unii dintre copii se intarca atunci, altii vor reveni la san odata cu revenirea laptelui.

Citeste mai departe miturile despre sarcina si nastere.