Iata ce trebuie sa ai in vedere atunci cand mergi cu bebelusul sau copilul mai maricel la piscina pentru a nu va intorce cu amintiri mai putin placute.

La ce riscuri imi expun copilul cand merg la piscina?

Probabil primul risc care iti vine in minte este cel legat de inec, un pericol major, insa, din apa piscinelor copiii pot "culege" si o serie de bacterii, virusuri, ciuperci care pot produce infectii grave ale pielii, ochilor, urechilor sau a tubului digestiv.

Riscul de inec la bebelusi si copii mici este foarte mare si din acest moriv trebuie sa fii permanent cu ochii pe cel mic. Copiii nu trebuie lasati nesupravegheati pe marginea bazinului deoarece, din graba sau neatentie, pot aluneca pe podeaua uda si pot cadea in apa.

Nici in apa copiii nu trebuie lasati singuri, chiar daca poarta colacel sau vesta sau mansete speciale pentru inot. Cu exceptia unui anumit tip de vesta de salvare omologat, celelalte accesorii sunt concepute mai degraba pentru distractie. Din motive de siguranta, stai mereu langa cel mic cand este in apa.

Chiar si cand copilul este mai mare si stie sa inoate nu trebuie lasat nesupravegheat deoarece se poate intampla sa i se puna un carcel sau sa se loveasca de un obiect dur. De asemenea nu este o idee buna sa intre in apa imediat dupa ce a mancat.

Riscul de hipotermie

Mai ales in ceea ce ii priveste pe bebelusi, care au suprafata corporala mare raportata la greutatea lor, piscinele ridica riscul de hipotermie.

infectii la copii din piscina

Pentru inceput poate fi o idee buna sa alegi o piscina cu apa incalzita si sa limitezi timpul petrecut de copil in apa. Se considera ca apa are o temperatura potrivita inclusiv pentru bebelusi, daca tu, cand intri in apa, nu simti deloc  acel mic disconfort dat de contactul cu lichidul rece.

Efectele negative ale clorului din apa piscinelor

Adaugarea de clor in apa din piscine este cea mai comuna, comoda si ieftina metoda de a asigura un anumit status sanitar al apei.

Clorul omoara o parte dintre microbi sau fungi, impiedica dezvoltarea algelor si contribuie la oxigenarea apei. Insa clorul se absoarbe partial prin piele, de aceea este preferabil ca cel mic sa nu petreaca o zi intreaga in piscina.

In plus, clorul este iritant pentru ochi si pentru caile respiratorii. In unele cazuri, mai ales cand e vorba de piscine acoperite, in aer se poate forma un gaz denumit clorura de azot, care pare sa declanseze crize de astm. Asadar, daca aveti posibilitatea de a alege, preferati piscinele descoperite.

Pentru a minimiza efectele negative ale clorului este indicat sa faceti impreuna dus imediat inainte de a intra in apa si imediat dupa ce ati iesit.

Dusul facut inainte de a intra in apa va elimina diversele reziduuri de pe piele (transpiratie, deodorant, creme, farduri etc) minimizand riscul de formare a unor compusi chimici noi si eventual nocivi, in contact cu clorul. Dusul facut la iesirea din piscina elimina de pe piele resturile de clor si eventualele microorganisme din apa.

Intoxicatia cu apa. Copiii mici pot fi tentati sa bea apa din piscina. Inghitirea in cantitate mare a acestei ape poate avea consecinte nefaste pentru sanatate. Substantele folosite pentru dezinfectia apei pot provoca varsaturi, diaree, dureri de cap, febra. 

Citeste mai departe si afla ce infectii poate contacta copilul din piscina!