limbajul bebelusuluiAceasta etapa se va incheia in momentul in care copilul tau va fi capabil sa isi coordoneze mainile si ochii, sa gandeasca simbolic si sa constientizeze faptul ca obiectele continua sa existe chiar daca nu se mai afla in aria lui vizuala. Acesta este si motivul pentru care recomandam ca inca din primele luni sa desfasurati impreuna activitati care sa il stimuleze din punct de vedere cognitiv.

In aceasta perioada, copiii invata pe baza simturilor, prin contact direct cu obiectele (atingere, bagat in gura, muscare) si prin executarea repetata a unor actiuni.

De la nastere si pana la varsta de 4 luni bebelusii invata sa reproduca gesturi, sunete si alte actiuni specifice (reactii circulare primare), de la miscari simple si necoordonate, pana la actiuni coerente ce implica propria corporalitate. Astfel, daca prima oara degetelul a ajuns la gurita din greseala, simtind o senzatie placuta, bebesusul va repeta gestul de nenumarate ori. Dupa varsta de 4 luni, copiii generalizeaza aceste actiuni repetitive focalizandu-se pe obiecte din jurul lor (reactii circulare secundare). Astfel, ei isi fac cunoscute dorintele. Cu timpul va combina aceste reactii (reactii circulare tertiare) pentru a realiza experimente rudimentare care au rezultate interesante si noi pentru el. Toate aceste actiuni ii vor starni curiozitatea si il vor face sa exploreze neincetat mediul inconjurator, pentru a descoperii noi interese si senzatii.

Odata ce isi dezvolta aceste reactii circulare, copiii incep sa inteleaga si sensul timpului, deoarece acestea sunt rezultatul unor asteptari. Astfel, ei  incep sa anticipeze rezultatul unei anumite actiuni.

Copilul intra in aceasta lume cu capacitatea de a isi exprima sentimentele folosind un limbaj preverbal

Aceste semne  sunt singurele care iti pot da indicii despre starea copilului. Combinand expresiile faciale, sunetele si limbajul corporal, bebelusii transmit raspunsul lor la diversi stimuli, atat interni, precum durerile, cat si externi, precum diverse sunete care ii amuza sau ii enerveaza. Aceste semnale sunt modalitatea lor de a transmite ce vor si ce au nevoie inca din prima zi si transformandu-se mai tarziu in sentimente, sunt baza formarii inteligentei emotionale.

Paul Holinger catalogheaza in cartea lui “What Babies Say Before They Can Talk: The Nine Signals Infants Use to Express Their Feelings ” (Ce spun copiii inainte de a putea vorbi: cele 9 semnale pe care le folosesc pentru a-si arata sentimentele)  ”,  cele 9 semnale care pot fi impartite in 2 categorii:

  • semnale de distractie (signals of fun), care includ interes, surpriza si placere
  • si semnale de ajutor (signals of help), printre care durerea, supararea,  rusinea, dezgustul (legat de gustul mancarii sau de un miros neplacut).

Placerea si interesul sunt semnale pozitive, surpriza reseteaza sistemul nervos ca un raspuns rapid la diversi stimuli, iar durerea, supararea, rusinea si dezgustul sunt stimuli negativi.