Ce este o doula?

Cuvantul „doula” este de provenienta greceasca, insemnand la origine „servitoare” sau „ingrijitoare”.

Astazi se foloseste cu sensul de „insotitoare a femeii care naste”. Doula este o femeie care sta cu viitoarea mamica in timpul travaliului si al nasterii, eventual si post-partum, urmarind bunul mers al acestora si asigurand confortul fizic si psihic al mamei. Doula nu este si nu trebuie confundata cu o moasa, exista insa posibilitatea ca o moasa sa poata fi doula. 

In acceptiunea moderna termenul se foloseste din anii 70, cand, in cadrul unui studiu antropologic desfasurat intr-o maternitate din Guatemala, Dana Raphael a descoperit ca in cazul femeilor asistate la nastere de o figura familiara (in general o alta mama), nasterile au decurs mai usor, cu rezultate mai bune atat pentru mama cat si pentru bebelus.

Ce face o doula?

Cercetarile moderne, mai ales cele din domeniul fiziologiei, au aratat ca pentru buna desfasurare a unei nasteri exista cateva conditii esentiale: mama trebuie sa se simta in siguranta, sa nu se simta observata si sa nu-i fie frig.

Rolul unei doule este acela de-a asigura aceste trei conditii, astfel incat nasterea sa aiba loc fiziologic, fara interventii nenecesare, care pot ingreuna bunul mers al lucrurilor.

De multe ori femeile care angajeaza o doula pentru nastere se asteapta ca aceasta „sa faca” ceva: masaj, baie, presopunctura sau orice altceva pentru reducerea durerilor din travaliu. Unele doule fac aceste lucruri. Exista insa doule care nu „fac” nimic. Ele stau in preajma mamei care naste, fara a o observa in mod direct si „ajuta” buna desfasurare a nasterii prin prezenta lor calma, ce induce liniste si siguranta.

Desi pare putin, acest lucru este de fapt foarte important, daca ne intoarcem la descoperirile de care vorbeam mai sus. Doula este acolo pentru a-i oferi mamei siguranta, incredere in sine si in capacitatea ei de a da nastere.

Uneori doula are rolul de a indeparta de langa femeia care naste persoanele care pot disturba procesul nasterii, fie si involuntar. Este cel mai adesea cazul partenerilor care, fara sa vrea, au un nivel crescut de adrenalina. Aceleasi cercetari moderne au aratat ca adrenalina este „contagioasa” – daca in preajma femeii care naste se secreta adrenalina, va ajunge sa secrete si ea acelasi hormon, impiedicand astfel cresterea nivelului de oxitocina, hormon esential in procesul nasterii.

Cine poate fi doula?

Raspunsul este destul de simplu: oricine. Conditiile necesare sunt interesul pentru nasterea naturala, fiziologica si increderea in abilitatea femeii de a da nastere fara „ajutor de specialitate” (cand nu este nevoie de ajutor).

Ar fi de preferat ca doula sa fie si ea mama, pentru a intelege si mai bine mecanismele implicate in nastere, insa exista si doule care nu au dat inca nastere propriilor lor copii.

Nu exista anumite meserii care sa se „potriveasca” mai bine unei viitoare doula. Ce conteaza este deschiderea acesteia, increderea in procesul nasterii, capacitatea de a-i face pe viitorii parinti sa se simta bine cu deciziile luate, abilitatea de a se face placuta si acceptata de catre clienti.